Logotips d'organismes oficials

El Grup Arcoiris organitza la 1a Jornada de Dones a la Cooperativa: Una Trobada per compartir experiències

Han participat al voltant de 35 dones vinculades a la cooperativa i ha servit com a plataforma per a compartir experiències, reptes i consells

Video Thumbnail
Arcoiris impulsa la 1a Jornada de Dones a la Cooperativa, una trobada per a compartir experiències
La igualtat de gènere i la participació activa de les dones al món laboral són temes que cada cop prenen més rellevància a la societat actual. És per esta raó que el Grup Arcoiris ha organitzat la 1a jornada de Dones a la Cooperativa Ramaderia Unida Comarcal (GUCO). Un punt de trobada per tal de don

La igualtat de gènere i la participació activa de les dones al món laboral són temes que cada cop prenen més rellevància a la societat actual. És per esta raó que el Grup Arcoiris ha organitzat la 1a jornada de Dones a la Cooperativa Ramaderia Unida Comarcal (GUCO). Un punt de trobada per tal de donar visibilitat al paper de les dones que treballen en el món rural i ramader. L’acte, al qual han acudit al voltant de 35 dones cooperativistes, va tindre lloc divendres passat, 15 de setembre, al centre de formació Arcoiris, ubicat a Vall-de-roures. Mari Lorente es membre de la direcció del Grup Arcoiris i comenta que “la jornada ha estat impulsada per part de l’equip de la direcció a més d’un grup de dones ramaderes implicades en el món de la ramaderia i en la cooperativa”. Lorente explica que es trobaven en la tessitura que “a les assemblees hi ha molt poca participació per part de les dones”, tot i que “sabem que hi ha una base de dones important, tant al Matarranya com a les altres comarques de la zona on té activitat Arcoiris. I no només com a socies sinó també com a ramaderes”. Segons les dades amb que compten al grup, quasi el 30% dels treballadors d’Arcoiris son dones.

La jornada va durar tot el dia i la va obrir Delfín Albesa, president d’Arcoiris. El va seguir Juan José Moles, gerent de la cooperativa, que va ser l’encarregat d’explicar en què consistix tot el Grup d’empreses Arcoiris. A més, es va fer una visita guiada a diferents instal·lacions per tal de donar a conéixer la cooperativa. “Per la mateixa inèrcia diària, elles com a ramaderes, treballadores de fàbrica o del centre d’inseminació tenen el contacte directe amb el grup, però no del total d’activitats que es fan, que es queden una mica desconegudes. La idea és de donar a conéixer tot això, perquè sàpiguen en què consistix tot el Grup d’Empreses Arcoiris”, explicava Lorente.

A la tarda va tindre lloc una taula rodona en què les dones van poder compartir experiències, desafiaments i consells. Sobre això, Lucía Bellés, ramadera i organitzadora de les jornades, explicava que “el paper de la dona avui dia no està reconegut i en el segle en què estem és molt important que la dona estiga al capdavant en estos treballs de ramaderia. La dona, de vegades, està alhora a la feina de ramaderia i amb la maternitat i no se li reconeix este paper”, i és que “la dona fa un paper molt important”.

Avui dia el paper de la dona “és fonamental, i és que si la dona hi és, s’assenta població“, afirma Lorente i afegix que “és molt crucial perquè este món continue i que la ramaderia i el relleu seguisca”, i és que esta és una altra qüestió a tenir en compte, el problema del relleu generacional que està patint avui dia el sector primari. Per tot això, des de la direcció d’Arcoiris afirmen que “és només un punt de partida per després anar desenvolupant més activitats”.

ISABEL APARICIO
Mitjans