Logotips d'organismes oficials

La sequera i la calor reduïxen en un 30% la collita de raïm

Enguany, la campanya de la verema s'ha avançat uns 20 dies i va començar a principis de setembre

Els agricultors del Matarranya donen per acabada la campanya de la verema 2023. Foto: NDM

Un cop acabada la campanya de la verema del 2023 es confirmen les sospites. La sequera i la calor extrema d’este estiu han fet reduir el volum de raïm recollit al Matarranya. Des de Bodegas Crial de Lledó, Carlos Albesa, confirmen esta situació, “hem tingut una minva de la producció general en la mateixa extensió del 30% de la collita”. Tot i això, la qualitat ha estat excel·lent, “la qualitat és molt bona, com no hi havia humitat no hi ha hagut cap tipus de malaltia”, apunta Albesa. Este fet farà compensar les pèrdues. “Hi ha unes despeses fixes i s’hauran de repartir en menys quilos recollits, però intentarem compensar elaborant uns vins més bons que arriben a taules més selectes”. Esta situació és extrapolable a nivell aragonès, segons dades de les diferents denominacions d’origen aragoneses, en conjunt han tingut una baixada del 20% de la producció, però també destaquen la bona qualitat del raïm recollit.

En general, al Matarranya la campanya ha estat atípica, s’ha avançat uns vint dies. Van començar a principis de setembre, quan l’habitual era arrencar a finals de mes. Des de Crial expliquen que “la sequera i l’excés de temperatura d’este estiu tan rigorós ha provocat una deshidratació del raïm i que els sucres es concentraren una mica abans i, per tant, que la maduració arribés abans”. “El canvi climàtic és aquí i ens hem d’adaptar”, sentencia Albesa. És per això que no descarten prendre mesures de més pes. Al Matarranya, la vinya és un cultiu tradicionalment de secà, però des d’este celler es plantegen en un futur implantar reg de suport. “No per fer més quantitat, sinó per mantindre la qualitat, sobretot per als anys d’extrema sequera. Serviria per a donar un reg de suport, controlar la maduració i que la vinya no sofrisque tant durant les èpoques estivals que no tenen res d’humitat”.

Des de Bodegas Crial aposten per la qualitat per davant del volum i sobretot per treballar al territori. “Tenim una distribució principalment local, perquè partim d’un producte local i limitat i intentem mantindre els clients del voltant ben servits”.

La garnatxa és la varietat que més treballen, tant en negre com en blanc. “Són vins complexos, aromàtics i intensos, que s’adapten molt bé als productes d’aquí i a la dieta mediterrània”, explica Carlos Albesa. Des d’este celler també destaquen l’auge actual dels vins blancs i rosats, “recordo que el meu avi repartia molt més blanc que negre, després va haver-hi l’època del boom del negre i ara tornem als blancs i rosats, vins més frescos”.

El Celtis Australis, El Lledoner, Crial Lledó Matarraña són alguns dels vins fets ací i amb esta varietat garnatxa, que a més en els darrers anys s’estan emportant diferents distincions, fins i tot, a escala internacional. Des de Crial entenen que estos reconeixements demostren que “tenim un producte de molta qualitat al nivell de les exigències del mercat”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans