Logotips d'organismes oficials

El territori Sénia trau 3.500 litros d’oli d’oliveres mil·lenàries en una campanya per a emmarcar

Els resultats de la collita d'enguany es van presentar durant el congrés celebrat a Ulldecona. 14 empreses productores fan oli d'estos arbres monumentals

El passat 28 de novembre a Ulldecona, Catalunya, es va celebrar l'últim Congrés de les Oliveres Mil·lenàries. NDM

Enguany les oliveres venen molt carregades. Així es constate als bancals del Baix Aragó, però també als del territori Sénia. De fet, segons va apuntar la Mancomunitat de la Taula del Sénia, la producció d’oli verge extra procedent d’oliveres mil·lenàries arribarà enguany als 3.500 litros. Durant l’últim Congrés de les Oliveres Mil·lenàries, celebrat el passat 28 de novembre a Ulldecona, es van presentar les diferents firmes que elaboren este producte tan únic, el qual s’obté a partir del fruit que ix de les oliveres mil·lenàries de la Taula del Sénia. Durant el congrés, es van presentar els resultats de la collita d’enguany, però també es va parlar de protecció, conservació i posada en valor d’un patrimoni agrícola significatiu. A través d’una conferència, el metge Eduard Escrich també va parlar de les propietats nutricionals i dels resultats beneficiosos que té l’oli d’oliva per a la nostra salut, recordant que inclús ajude a frenar la progressió d’algunes malalties, entre elles el càncer de mama.

Tere Adell és la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i va concretar que «en estos moments, natres tenim inventariades unes 7.000 oliveres mil·lenàries. Lògicament, no de totes elles es fa oli. De fet, un dels grans problemes que tenim» a l’hora de fer oli d’oliveres mil·lenàries és que «no tenim finques on aparega una concentració important d’oliveres», sinó que estan disperses. Això «dificulte molt produir este oli certificat d’oliveres mil·lenàries», va considerar Adell. Tot i això, enguany s’ha fet una producció destacada. La gerent de la Taula del Sénia va recordar que «este any s’han collit les olives de pràcticament 600 oliveres mil·lenàries», i això s’ha traduït en «uns 3.500 litros d’oli, amb 14 empreses productores que han participat en este procés». Adell va afegir que una botella d’oli d’oliveres mil·lenàries «és un regal perfecte per a estos Nadals». El preu per mig litro se situe en uns 40 euros, tot i que varie en funció de la firma.

Al congrés va assistir unes 90 persones, entre elles el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, o el president de la Taula del Sénia i alcalde d’Herbers, Daniel Pallarés. En relació a la protecció i conservació de les oliveres mil·lenàries, Tere Adell va recordar que «fins fa ben poc els arbres no es consideraven patrimoni. La ciutadania té molt clar que el patrimoni arquitectònic hi ha que protegir-lo, però pareix que els arbres monumentals no siguen concebuts com a patrimoni natural i cultural. I és una cosa que des de la Mancomunitat sempre hem perseguit: que els arbres monumentals siguen considerats patrimoni». De fet, des de la Taula del Sénia van recordar que «parlem d’un patrimoni molt sensible, que s’ha de preservar i que precise d’agricultors que les treballen i les cuiden», de manera que són necessàries lleis que cuiden este patrimoni, però també polítiques per a que tinguen un rendiment social i econòmic al territori.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans