Logotips d'organismes oficials

La IGP ‘Vino Bajo Aragón’ aspire a convertir-se en denominació d’origen

La indicació, present a FITUR, està integrada per 12 firmes. Entre elles apareixen Bodegas Crial, Lagar d'Amprius, Fernando Alcober, Venta d'Aubert, la Cooperativa de Vall-de-roures i Cooperativa San Pedro de Queretes

La IGP Baix Aragó va estar present a FITUR. Foto: NDM

La Fira Internacional de Turisme de Madrid és un dels aparadors més importants del sector a nivell planetari. I enguany, la Diputació Provincial, present a FITUR com cada gener, va apostar, com bé va considerar la diputada Marta Sancho, pel «turisme de paladar». De fet, en la jornada d’obertura de FITUR van ser protagonistes els principals productes gastronòmics de la província. A Madrid no hi van faltar el préssec, el magre, l’oli, el safrà, el ternasco, la trufa, els formatges i, com no, el vi. A través de l’estand d’Aragó, aquell dia es van promocionar les firmes de la IGP Vino Bajo Aragón. I va ser precisament Teresa Crivillé, de Bodegas Crial de Lledó, l’encarregada de donar a conèixer els bons caldos que s’elaboren a casa nostra. Una indicació geogràfica protegida integrada per 12 cellers i que aspire a tot. I és que, tal com va avançar la pròpia ambaixadora, la IGP ‘Vino Bajo Aragón’ ho té tot preparat per a fer el salt i convertir-se en denominació d’origen.

En una entrevista concedida a matarranya.media, la pròpia Tere Crivillé va indicar que «la jornada va ser molt positiva. Però se’m va quedar una espineta clavada, perquè voldríem estar al mateix estand que ocupen les denominacions d’origen», al costat de Cariñena, Campo de Borja, Calatayud i Somontano, convertint-se d’esta forma en la primera denominació de vi de la província i en la quinta d’Aragó. De fet, Crivillé va afegir que des de la indicació geogràfica «tenim tota la documentació preparada» per a traslladar-la al govern autonòmic i, una vegada acceptada i revisada, serà la Unió Europea qui avale esta figura de qualitat. En estos moments, la IGP ‘Vino Bajo Aragón’ està integrada per 12 firmes, la meitat d’elles del Matarranya, que són Bodegas Crial de Lledó, Venta d’Aubert i Cooperativa San Pedro de Queretes, Lagar d’Amprius d’Arenys, la Cooperativa de Vall-de-roures, i Fernando Alcober e Hijos de la Vall del Tormo.

Dins de la indicació geogràfica protegida trobem també la Cooperativa de Maella, Ignacio Guallart d’Alcanyís, Borraz Maestrazgo de las Planas de Castellote, Nuestra Señora del Olivar de Lécera, Dominio Maestrazgo d’Alcorisa i FANBAR de Samper de Calanda. En total, dotze firmes que «estem espentant i treballant de valent per a crear esta denominació». Una aposta forta pel territori i pel producte de qualitat que esperen que arribo a bon port. En estos moments, estes 12 empreses «produïm uns 3 milions de quilos de raïm i tenim 562 hectàrees de vinya», de les que surten principalment 10 varietats diferents de raïm. En relació al vi que produeix i comercialitze la indicació geogràfica, Crivillé va defensar que «som un sector que tenim molt de futur i que hem apostat per la qualitat». Un sector que avale el producte de la terra i que assente població en el món rural. Des de la indicació esperen que en els pròxims mesos s’hagen donat passos de cara al procés de creació de la denominació.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans