Logotips d'organismes oficials

El grup empresarial Arcoiris dobla el nombre de treballadors en 10 anys

En 2023 va tancar amb 609 llocs de treball directes, dels quals 446 són ocupats a la comarca

La fàbrica de pinsos suposa una inversió de 7 milions d'euros. M. Jiménez

El Grup d’Empreses Arcoiris s’ha convertit en un gran motor econòmic per al territori. De fet, el grup va tancar l’exercici 2023 amb xifres rècord de llocs de treball directe, arribant a les 609 ocupacions en la seua àrea d’influència. A la província de Terol és on se centra principalment el gruix de la seua activitat, amb 570 empleats repartits en 40 municipis, però la seua xarxa també s’estén a províncies veïnes com Saragossa amb 14 treballadors, Tarragona amb 15 i Castelló amb 7. També compten amb empleats a Osca, Lleida i València, encara que en menor nombre. Pel que fa a la comarca del Matarranya, Grup Arcoiris té contractats un total de 446 veïns, els quals representen més del 73% de la plantilla.

Es tracta d’una evolució in crescendo. De fet, en 10 anys ha doblat el seu nombre d’empleats. Ha passat de 301 treballadors en 2013 a 609 en 2023. Cal destacar que el gruix de la plantilla treballa a temps complet, un 90% del total. En relació amb l’edat, gairebé el 40% dels seus treballadors està en la franja d’entre els 40 i els 50 anys. Els segueixen els 125 treballadors d’entre 30 i 40 anys i els majors de 50, que són 121. La resta, uns 80, són menors de 30. Si ens fixem en les dones, estes representen un 29% del total d’ocupats en el grup. Precisament l’any passa, Arcoiris, a fi de promocionar el treball femení en el sector, va organitzar les primeres Jornades de Dones de la Cooperativa, una trobada on es van compartir experiències laborals, es va visibilitzar el paper de la dona, així com es van estudiar els reptes als quals afronta la dona en l’agricultura i la ramaderia, un sector molt masculinitzat. A la trobada van participar al voltant de 35 dones, totes elles vinculades al grup.

Però Arcoiris no solament està conformat per treballadors, sinó que la seua essència residix en els seus socis. Estos representen actualment unes 436 persones. D’estes, 275 són socis originaris del Matarranya. A més, s’han de sumar els autònoms que computen un total de 214, la meitat dels quals també provenen d’esta comarca. De fet, entre socis, treballadors i autònoms, el grup empresarial està integrat, en estos moments, per un total de 1.259 persones. D’elles, 826 resideixen en el Matarranya. Als 446 treballadors directes, anteriorment especificats, caldria afegir els 275 veïns que formen part de la massa social del grup i els 105 autònoms. En definitiva, una base social i un impacte en el Matarranya que vincula aproximadament al 30% de la població que viu en esta comarca amb el grup. En concret, el poble que té més treballadors en plantilla és Vall-de-roures amb 331, el seguixen Queretes amb 25, Beseit amb 21, i Pena-roja amb 20. Valljunquera té 10 treballadors i Calaceit i la Freixneda, 9. Després, ja amb 5 o menys estan la Vall del Tormo (5), Fondespatla i la Portellada (4), Mont-roig (3), Lledó (2) i Massalió, Ràfels i Torredarques tenen un treballador del Grup entre els seus veïns.

En conclusió, entre les diferents empreses que conformen el Grup, Arcoiris genera ocupació en 15 dels 18 municipis d’esta comarca, així com en localitats pròximes com Alcorisa, Calanda i Alcanyís, al Baix Aragó; Morella i Herbers dels Ports; o Horta de Sant Joan i Arnes a la Terra Alta.

Projectes i fins socials
El Grup Arcoiris constata l’important impacte que genera l’activitat ramadera i agroalimentària en tot el territori matarranyenc, i com a reptes de futur més immediats s’ha marcat la finalització de la construcció de la nova fàbrica de pinsos a Vall-de-roures, que suposa una inversió total que s’aproxima als 7 milions d’euros. La fàbrica produirà pinsos per a diferents espècies ramaderes i tindrà una capacitat de fins a 50 tones per hora. A més, està en projecte una injecció de 6 milions per a l’ampliació de l’escorxador. Un altre dels seus projectes més destacats és la nova residència per a majors a Vall-de-roures, que tindrà una capacitat per a unes 70 persones i una inversió de 4 milions. I cal destacar la recentment posada en marxa de la planta de gestió de residus a finals de l’any passat, que té una capacitat de més de 160.000 tones entre bioresidus i altres subproductes. La inversió per a esta instal·lació ha sumat un total de 2,5 milions d’euros. Tots ells, projectes vinculats estretament amb el futur del territori.

REDACCIÓ

 

Mitjans