Logotips d'organismes oficials

La ‘Biblioteca de Llaoretes’ impulse un taller de planter a Pena-roja

La població, de la mà de la Portellada, ha creat dins de la biblioteca municipal un espai on es poden intercanviar llavors autòctones

Video Thumbnail
La 'Biblioteca de llavors' de Pena-roja impulsa un taller de planter
En uns mesos, verdures i hortalisses autòctones del Matarranya s'esperen servir a moltes de les taules de Pena-roja i d'altres municipis gràcies a un taller de planter que s'ha impulsat a la població. A la iniciativa, que ha estat possible gràcies al projecte 'Biblioteca de Llaoretes', els veïns del

En uns mesos, verdures i hortalisses autòctones del Matarranya s’esperen servir a moltes de les taules de Pena-roja i d’altres municipis gràcies a un taller de planter que s’ha impulsat a la població. A la iniciativa, que ha estat possible gràcies al projecte ‘Biblioteca de Llaoretes‘, els veïns del municipi van passar una tarde d’aprenentatge i posada en comú de coneixements sobre la terra. Víctor Vidal, ambientòleg del territori, va concretar que “la gent tenia ganes de tornar a fer planter”. De fet, diferents veïns “comentaven els problemes que done la planta que comprem”. I és que poder triar plantes i varietats “que estan a la memòria del col·lectiu, però que coste de trobar, és un impuls” que anime la gent a participar-hi.

La ‘Biblioteca de Llaoretes’ pretén recuperar i conservar les variants autòctones de la zona. Per això, i gràcies al banc de germoplasma de Saragossa del CITA (Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó), on “hi ha dipositades moltes llaors de Vall-de-roures, de Beseit, de Pena-roja…” s’han pogut mantindre estes varietats. A la vegada, i gràcies a la ‘Biblioteca de Llaoretes’, s’intente promoure el cultiu d’unes varietats que fa més de 30 anys que no es cultiven. Vidal va dir que “de totes les entrades que es van fer als 80 i 90 al banc de germoplasma, avui dia estan totes pràcticament desaparegudes”, i ningú cultive allò que es plantava i treballava fa una generació.

El cultiu d’autoconsum està en alça, i cada vegada “són més les famílies que es fan un petit hort”, va recordar l’ambientòleg. Per això, i a través de tallers com el de 16 de març, s’impulse la creació de zones de cultiu amb llavors autòctones i s’ajude a adquirir coneixements a nous agricultors. La ‘Biblioteca de Semillas’ és una iniciativa promoguda per la ‘Red de Semillas de Aragón’ i el CITA, amb l’objectiu de conservar les diferents varietats de l’horticultura tradicional.

R. LOMBARTE / I. APARICIO
Mitjans