Logotips d'organismes oficials

Torredarques acull una cita que vol posar en valor els productes de la zona

Amb la Fira de la Biodiversitat Agrícola organitzada per la Comarca del Matarranya i la ‘Red de Semillas de Aragón’

Demà aterrarà a Torredarques la X edició de la Fira de la Biodiversitat Agrícola organitzada per la Comarca del Matarranya i la ‘Red de Semillas de Aragón’. Des d’este divendres 30 d’agost al diumenge 1 de setembre l’organització ha plantejat un gran nombre d’activitats en esta fira que esta vegada arriba al Matarranya. En este sentit, l’objectiu de les fires a escala general de ‘Red de Semillas’, organització presidida per Marta Estopiñán, és visibilitzar el valor que tenen els territoris i les varietats tradicionals de diferents llocs. Sempre amb la idea d’anar canviant de província i de municipi amb la finalitat de visibilitzar diferents comarques i zones d’Aragó i potenciar el consum local.

Esta edició en concret estava pensada per a desplaçar-se fins a Terol. “Amb el contacte d’una de les persones actives en la Red que és del Matarranya, concretament de La Portellada, es van començar a plantejar diferents pobles de la comarca”, va explicar Estopiñán. Dedicada a posar en valor les llavors de cereal i les seues diferents fases fins a la panificació, a Torredarques van trobar diversos elements identificatius. Un forn comunitari, un antic molí en desús i l’objectiu de donar un impuls a la localitat.

La jornada iniciarà amb una xarrada amb la idea de presentació de diversos projectes. Entre ells, el treball des de ‘Red de semillas’ i els assajos conjunts amb el Centre de Transferència Agroalimentària del Govern d’Aragó. D’altra banda, es presentarà un projecte de la mà dels forners de Terol amb diferents agricultors amb la finalitat de tornar a cultivar varietats tradicionals de cereal. El Grup d’Acció Local i altres iniciatives com la Marca Territorial del Matarranya i la marca Matarrania també presentaran els seus projectes.

Un dels misteris de l’edició és un Ral·li Fotogràfic. “Altres anys hem iniciat la possibilitat de realitzar un concurs de fotografies i enguany hem canviat l’enfocament”, va assegurar la presidenta de l’associació. Des del divendres a la nit fins al dissabte a la vesprada podran fer-se fotos de la Fira i presentar-se a la taula d’informació. El diumenge es visibilitzaran i es realitzarà el concurs de fotografia.

El dissabte destacarà la visita d’un participant de la Xarxa de Graners dels Països Catalans, amb un historial de molts anys recuperant varietats tradicionals de cereal de moltes parts del món. També hi haurà una exhibició d’elaboració de pa amb forners de la comarca i una xarrada sobre consum local en el món rural. La jornada acabarà amb sopar i amb l’actuació del grup matarranyenc Los Draps i els saragossans Gen. El diumenge iniciarà amb una marxa senderista al Molí de Torredarques, diversos tastos, degustacions i moltes activitats que visibilitzen projectes d’estes varietats i que potencien en desenvolupament rural.

Mitjans