Logotips d'organismes oficials

‘Biela y tierra’ descobreix els projectes sostenibles del Matarranya

'Biela y Tierra' és un projecte que va néixer fa un any i que té com a objectiu final donar visibilitat a diferents models de vida instal·lats en el món rural

Video Thumbnail
Biela y tierra
Fins al Matarranya, concretament a Pena roja de Tastavins, han arribat dos ciclistes molt especials. Són els dos motors humans de la iniciativa Biela y Tierra, un projecte que pretén mostrar iniciatives rurals per afrontar els reptes de sostenibilitat als que s’enfronta la societat actual. En un via

Fins al Matarranya, concretament a Pena roja de Tastavins, han arribat dos ciclistes molt especials. Són els dos motors humans de la iniciativa Biela y Tierra, un projecte que pretén mostrar iniciatives rurals per afrontar els reptes de sostenibilitat als que s’enfronta la societat actual. En un viatge en bicicleta de més de 2,500 km han descobert un centenar de propostes innovadores lligades a la terra.

Biela y Tierra és un projecte que va néixer fa un any i que té com a objectiu final donar visibilitat a diferents models de vida instal·lats en el món rural, que siguin una alternativa real per afrontar els reptes socials, productius i climàtics de la societat actual. Per això han visitat negocis relacionats principalment amb l’alimentació i la sostenibilitat. “Hem vist iniciatives relacionades amb el sector primari, amb l’agricultura, la ramaderia, amb la dinamització rural i cultural, i hem vist sobretot que hi ha molta gent fent un treball excepcional en el món rural i que necessita ser reconegut i valorat”, comenta Ana Santidrián, membre de Biela y Tierra. Al Matarranya han visitat l’empresa de cosmètica Matarrania a Pena-roja, les conserves de Naturalmente Bio a Ràfels, la formatgeria de la Freixneda i han parlat amb l’agricultor i divulgador Víctor Vidal de la Portellada.

Del viatge surten convençudes de què el món rural està molt viu i que és el futur, però també han detectat els problemes i mancances que l’afecten. “La manca habitatge, l’accés a terres, la falta de recolzament de les administracions i el relleu generacional” són els principals problemes amb què s’han trobat, explica Edurne Caballero, membre de Biela y Tierra, “però sobretot hem vist que el món rural està ple de persones que hi posen moltíssimes ganes i que tenen molta consciència global i una actuació local per aconseguir un món rural viu i sostenible”.

La ruta de Biela y tierra està a punt d’acabar, este viatge que els ha portat per tot el nord d’Espanya acaba al baix Aragó aquest dissabte, 5 d’octubre a Alloza, amb una festa plena d’activitats. Però el projecte continua viu, ja que l’objectiu final, el de comunicar i difondre alternatives sostenibles de vida continua a través de xerrades, tallers i el quadern de camp digital del seu web bielaytierra.com.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans