Logotips d'organismes oficials
blank

El Consorci de Patrimoni Ibèric iniciarà en 2020 la intervenció en el poblat d’Els Castellans

El jaciment entre Queretes i Calaceit alberga una fortifiació, muralles i alguna torrassa

L’última actuació en jaciments ibers va ser al de la Vall de la Cabrera a Calaceit a finals d’any / Foto: M. Jiménez

El dilluns 2 de desembre, la Junta de Govern del Consorci Patrimoni Ibèric d’Aragó reunida a la localitat d’Azaila i presidida per la Directora General de Patrimoni Cultural del Govern d’Aragó, Marisancho Menjón, va aprovar les principals mesures d’actuació i funcionament d’aquest Consorci per a l’any vinent 2020. L’entitat intervindrà en el jaciment dels Castellans situat entre Queretes i Calaceit.

El pressupost aprovat ascendeix a la quantitat de 128.289 euros el que suposa un increment d’un 7,8% respecte a l’any anterior. Aquest increment es deu a la previsió d’una major aportació del Govern d’Aragó (que passaria de 38.000 a 44.000 euros) i a les aportacions d’entitats privades a les quals s’han sol·licitat ajudes.

El calendari d’obertura de centres de visitants va ampliar-se també un 10% per què romandran oberts tots els caps de setmana i festius des de Setmana Santa fins a mitjan desembre, si bé amb el mateix horari d’obertura que fins ara, d’11 a 14 hores. Així mateix es va aprovar el Pla d’Actuació que inclou mesures que afecten centres de visitants, jaciments arqueològics ja inclosos en la Ruta o de pròxima integració i a la promoció i dinamització de la Ruta Ibers del Baix Aragó mitjançant diverses accions que es realitzen al llarg de l’any com el concurs de fotografia i la seva exposició itinerant, la campanya ‘En agosto… iberízate‘, cicles de xerrades, jornades de portes obertes, col·laboració en fires i esdeveniments, etc. Entre aquestes mesures cal assenyalar com a novetat l’inici d’un projecte de recerca en col·laboració amb el Museu de Terol i la comarca del Matarranya per a intervenir i realitzar excavacions arqueològiques en diversos jaciments d’època ibèrica en aquesta comarca, entre ells en Els Castellans de Queretes i Calaceit, encara pendent de recuperació.

La intervenció en Els Castellans que se situa en els dos termes municipals és una intenció de fa més de 10 anys. De fet, la recuperació de molts dels jaciments ibers que formen part de la ruta dels ibers del Baix Aragó de Calaceit, Massalió i La Vall del Tormo s’ha pogut realitzar entre aquests anys. Així i tot, la confluència de tres finques i l’autorització dels tres propietaris per a realitzar la intervenció en Els Castellans va ser un dels desavantatges a les quals es van enfrontar des del Consorci. Finalment, els tres propietaris han realitzat una cessió a l’Ajuntament de Queretes i s’ha adequat un nou traçat que permetrà arribar al jaciment amb petita maquinària. El pròxim 2020 serà l’any en què es comenci a intervenir en el jaciment i es preveu una continuïtat diversos anys.

El jaciment d’Els Castellans té particularitats variades que li fan semblar un castell i un lloc fortificat en el qual hi ha diversos fossats, muralles i possibles torrasses en una petita superfície de solament una desena d’habitacions”, va assegurar José Antonio Benavente, gerent del Consorci del Patrimoni Ibèric d’Aragó. En el lloc es pensa que va poder residir una família aristocràtica de la zona o fins i tot que fora una fortificació usada com a emmagatzematge.

En la reunió també es va informar sobre les ajudes sol·licitades al FITE i a altres entitats públiques i privades que han mostrat el seu interès a col·laborar en el projecte de la Ruta Ibers en el Baix Aragó.

PAULA VIVER
blank Mitjans blank