Logotips d'organismes oficials

El protocol d’actuació del Govern: tenir accessos, llum i telefonia

S'actuara en funció de tres prioritats: els municipis aïllats, els que tampoc tenen llum i els que ni accés, ni llum, ni telefonia

La reunió del Govern d'esta tarde per a coordinar els treballs / Foto: NDM

El Govern d’Aragó ha coordinat durant la jornada d’este dimarts els treballs per a pal·liar les conseqüències de la borrasca Gloria, que ha portat un temporal de neu i vent de caràcter històric a la meitat sud de la Comunitat. A mitjan vesprada, malgrat les difícils condicions en les quals han hagut de treballar els equips, la meitat dels al voltant de 70 nuclis urbans que estaven aïllats al matí havien sigut ja oberts. I gràcies a les labors dels serveis d’emergència s’esperava que en acabar el dia haguera succeït el mateix en diverses poblacions més.

La consellera de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte Pérez, ha presidit una nova reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), que agrupa a totes les parts implicades en la resolució de l’emergència davant el temporal. Han participat entre altres el cap de servei de Seguretat i Protecció Civil, Miguel Ángel Clavero; membres del Govern d’Aragó d’Educació, Carreteres, el 061 Aragó, Gestió Forestal, l’Institut Aragonés de Serveis Socials, l’Institut Aragonés de l’Aigua, el Servei Provincial d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient a Saragossa, i representants de la Delegació del Govern, el Ministeri de Foment, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Guàrdia Civil, la Unitat Militar d’Emergències i la AEMET. També han estat presents membres d’Endesa.

El CECOPI ha decidit mantindre fins demà el Nivell 2 d’emergència del Pla Territorial de Protecció Civil d’Aragó (PLATEJAR) pel fet que, encara que la situació millora, encara queden nuclis sense accessos oberts i sense subministrament elèctric.

Amb la informació recaptada al llarg de la jornada —cal recordar que la intensa neu caiguda el dilluns ha impedit fins a este dimarts la major part dels treballs— s’han establit tres prioritats en ordre d’importància: els municipis aïllats, els que a més tampoc disposaven de subministrament elèctric i els que al costat de tots dos elements tampoc tenien telefonia. A partir d’aquí s’han organitzat les labors de rescat en els diferents nuclis.

La consellera de Presidència ha volgut recordar que la situació “és molt complexa perquè hi ha moltíssima neu”. “Estem tenint problemes per a accedir amb les màquines i hi ha llevaneus que s’ixen del traçat per la gran quantitat de neu. És a dir, les circumstàncies del temporal no fan fàcil transcórrer fins a les localitats que el precisen”, ha incidit. Així mateix, Pérez ha agraït el “intens treball de tots els que componen la CECOPI, amb un interés i una dedicació al 100% a resoldre aquest problema”.

Els mitjans desplegats el dilluns s’han complementat este dimarts amb quatre llevaneus més i amb set pales —cinc a Terol i dos a Saragossa— contractades pel Govern d’Aragó per a ajudar a obrir camí en les vies col·lapsades davant l’important volum de neu que s’ha localitzat en alguns trams.

CARRETERES
Respecte a les carreteres de titularitat autonòmica, en el Baix Aragó i Matarranya s’han llimpiat les carreteres. Existeixen alguns passos alternatius per algun despreniment puntual en els vessants.

Per part de la Unitat Militar d’Emergències (UME) han treballat un total de 174 militars, 87 d’ells en la zona d’Alcanyís (entre altres, en Torrearques, La Portellada, Pena-roja de TastavinsEjulve). En total, han emprat 53 vehicles en l’obertura de vials i en el suport al personal tècnic per a restablir el subministrament elèctric. Respecte a l’operatiu de serveis viaris hivernals de la Diputació de Terol, s’ha tornat a desplegar hui per complet per a netejar les carreteres amb 16 màquines llevaneu i altres 3 vehicles en un operatiu en el qual participen més de 40 persones.

De moment no s’han registrat a penes incidències de desbordaments de rius, encara que es manté la vigilància davant el desglaç del cabal de neu acumulat en les últimes hores.

Demà dimecres a les 9.30 hores hi ha prevista una nova reunió del CECOPI per a continuar coordinant els treballs davant el pas de la borrasca Gloria.

REDACCIÓ
Mitjans