Logotips d'organismes oficials

El foc es va imposar a la precipitació durant ‘Sant Antoni’ al Matarranya

Pena-roja va suspendre tots els actes dels Sants Patrons este dilluns a causa de la nevada

Els animals van ser els protagonistes a les bendicions del Sant / Foto: MJG

Abans d’arribar l’aigua, el foc havia conquistat el Matarranya. Tan sols un parell de dies abans de la gran nevada d’este dilluns, les precipitacions van començar a amenaçar a les festivitats de ‘Sant Antoni’ que es van celebrar al voltant dels 18 municipis comarcals. Els més poblats mantenen la tradició: veneren al Sant el mateix 17 de gener. Uns altres, preferixen la companyia de tots els seus veïns i esperen cada any a la fi de setmana per a reunir-se entorn de les brases.

L’acte per excel·lència va ser, com no, l’encesa de fogueres monumentals. La majoria de municipis de la comarca es reunixen al voltant del foc durant la vespra o, en el seu cas el cap de setmana, per a compartir sopars de convivència basades en llonganisses, xoriços i begudes típiques de la zona que prosseguixen en llargues converses. Tampoc van faltar, com cada any, els ‘diablets‘, que van eixir a recórrer places i carrers en honor a ‘Sant Antoni’. Tampoc van poder faltar els animals, que van ser els protagonistes de les quatre jornades de festa en les benediccions que van estar presents en tota la comarca.

Les últimes flames encara estaven actives en Pena-roja de Tastavins quan si va tenyir de blanc dilluns passat, que a més la població celebrava el dia dels Sants Patrons i va haver de suspendre tots els actes per la gran quantitat de neu que s’acumulava als seus carrers.

REDACCIÓ
Mitjans