Logotips d'organismes oficials

La Setmana Santa més peculiar dels últims anys es viurà des dels balcons

Alguns dels pobles amb actes destacats són: Vall-de-roures, Calaceit, La Portellada, Fondespatla i La Freixneda

Serà el primer any que la Setmana Santa no se celebra al carrer i els actes es produiran dintre de casa. / Foto: MJG

Aquest any la Setmana Santa no es podrà celebrar en normalitat ni al Matarranya ni a cap altre territori de l’estat. Tot i això, davant aquesta situació de confinament la creativitat i voluntat de la gent ha augmentat amb propostes des de casa per continuar amb la celebració.

En aquest sentit, els actes per la Setmana Santa 2020 van iniciar ja a alguns dels municipis del territori amb el Diumenge de Rams. En el cas de Vall-de-roures, van fer l’Exaltació del dia 5 d’abril des dels balcons i finestres a les 18.00 de la tarde després de tocar les campanes. Pel seu costat, a Fondespatla van animar als veïns i veïnes a col·locar rams fets amb plantes que tinguessin per casa i en cas de no tenir-ne ficar un mocador blanc per a simbolitzar el Diumenge de Rams. Idea que també van repetir a La Portellada, on a més, el vicari va registrar un missatge d’àudio per beneir els rams que van confeccionar els veïns i que es va retransmetre pels pregons de la localitat. Respecte a La Freixneda, el Diumenge es fa fer un volteo de campanes d’un quart d’hora i cada veí va ficar una rama verda a la finestra o la porta.

Respecte a la Rompida de la Hora un dels actes centrals de la Setmana Santa al Matarranya aquest any se celebrarà des dels balcons seguint la iniciativa nacional. D’aquesta manera el Divendres Sant a les 12 de migdia a Vall-de-roures després del toc de les campanes tots els membres de les diferents confraries s’uniran a la Rompida des dels seus balcons i finestres. Des de Calaceit la Cofradía de la Sangre tocarà els tambors des de casa, per megafonia sonaran els diferents tocs i tots aquells que toquin els tambors i cornetes s’uniran. Respecte a La Freixneda, se seguirà una acció similar, a les 12 al bando municipal ficaran una introducció de la Rompida i després tot el poble des dels balcons la farà. A més, a la localitat a les 8 de la tarde sonarà un fragment que farà el cura José Ballejo i seguidament una introducció per a què la gent simulo la processió que es feia habitualment a les 9. I a Fondespatla, sonarà un fragment de la Rompida pels pregons.

Pel que fa al dissabte, a Fondespatla, després d’aplaudir han proposat que la gent encengui unes veles, tot i que al ser de dia no és vora molt la intenció és crear un senyal per a veure que és Setmana Santa. La pròpia alcaldessa va dir destacant la implicació dels veïns del poble amb totes les iniciatives que els proposen: “La gent es comporte molt bé i totes les coses que proposem les van fent”.

Paral·lelament, els rectors de les nostres esglésies animen a tots els feligresos a seguir la missa i les celebracions de Setmana Santa pels diferents mitjans: cada diumenge a les 10.30 La 2 fa retransmissió de la missa, mentre que diàriament a les 11 ho fa Teletrece. D’altra banda, cal tenir en compte que als nostres pobles viu molta gent amb diferents creences que poden no ser catòliques i que s’han de respectar.

JOSÉ BLANCH
Mitjans