Logotips d'organismes oficials

Un restaurant virtual com a alternativa a les pràctiques és la proposta de l’escola d’Hostaleria

Algunes empreses del Matarranya han col·laborat facilitat les seves dades sobre les despeses que tenen els restaurants i els convenis dels sous d'hostaleria

Les pràctiques en empresa no es podran dur a terme fins al pròxim any. / Foto: NDM

La declaració de l’estat d’alarma ha obligat les Formacions Professionals a adaptar-se a la situació i a pesar que des del centre de Vall-de-roures consideren imprescindibles les pràctiques en empresa dels alumnes, han hagut de buscar alternatives. Des d’Educació es va decidir que els alumnes o bé podien renunciar a les pràctiques i cursar-les el pròxim curs o bé fer un treball com a substitut. Normalment a aquestes pràctiques en empreses es dediquen 410 hores, per aquest estat excepcional s’ha reduït a 220 hores a aquest treball. No obstant això, alguns dels alumnes que volen seguir amb el Cicle Superior d’Hostaleria necessiten el títol d’FP, de manera que la majoria dels alumnes de Vall-de-roures s’han decantat per fer el treball.

La proposta des del centre del Matarranya consisteix en la creació d’un restaurant virtual. La idea consisteix en un projecte conjunt del Cicle de Cuina i Gastronomia i del Servei a restaurant. És un cas atípic, ja que cadascun hauria de fer el seu projecte per separat, però la idea va ser proposada Educació a Terol i aquests la van aprovar i els va semblar molt bona idea.

D’aquesta manera, el Restaurant virtual utilitza l’Aprenentatge Basat en Projectes on els alumnes treballen junts i es reparteixen les tasques de gestió: decidir quants clients tindrà el restaurant, organització d’horaris, torns, etc. A pesar que els estudiants no podran fer les pràctiques en les empreses, aquestes han col·laborat igualment amb el centre de formació facilitat les seves dades sobre les despeses que tenen els restaurants i els convenis dels sous d’hostaleria. Així, els alumnes comptaran amb les despeses reals d’un restaurant del Matarranya i podran gestionar el seu propi, decidint aspectes com l’elecció de taules o el disseny de menús. Com a objectiu final els alumnes han de fer que virtualment el restaurant funcioni. No és un aprenentatge com una empresa, però és un repte per a l’organització dels propis estudiants per a tirar endavant el projecte, ja que han de decidir cada cosa que faran i com, explicant tot el procés i cada pas.

D’altra banda, en aquest substitut a les pràctiques la figura del tutor d’empresa en aquest cas no existirà i seran els propis professors els que decidiran són APTE o NO. Tenint en compte que el projecte el desenvolupen quatre alumnes de manera conjunta i han de realitzar 220 hores cadascun s’esperen grans expectatives des del centre respecte al resultat final.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank