Logotips d'organismes oficials

Diputació crea una campanya de conscienciació per a donar valor a les tendes de multiservei dels pobles

L'objectiu és conscienciar a la població de la importància de continuar consumint en l'àmbit local quan acabo la crisi sanitària

Video Thumbnail
Vídeo del multiservicio de Jorcas
La Cambra de Comerç i la Diputació de Teruel han llançat la campanya promocional i de conscienciació “Recuerda la tienda de los olvidos” amb l'objectiu de reconèixer i consolidar el paper que estan exercint durant el confinament les tendes del medi rural, garantint el subministrament dels seus habit

La Cambra de Comerç i la Diputació de Teruel han llançat la campanya promocional i de conscienciació “Recuerda la tienda de los olvidos” amb l’objectiu de reconèixer i consolidar el paper que estan exercint durant el confinament les tendes del medi rural, garantint el subministrament dels seus habitants. Així mateix, la campanya també busca conscienciar a la població de la importància de continuar consumint en l’àmbit local quan s’aixequi l’estat d’alarma i es permetin els desplaçaments.

El president de la Diputació de Teruel, Manuel Rando, ha apuntat que “la situació creada pel COVID-19 ha posat de manifest la importància que tenen els multiservei rurals a la nostra província. No sols han estat fonamentals per a respondre a les demandes de consum de la població, a més s’han adaptat per a facilitar serveis com el repartiment a domicili que, al final, també es converteix en una labor d’acompanyament per al que necessita parlar o tenir contacte amb algú”.

El cartell que es distribuirà a través dels ajuntaments dels 81 municipis de la província que compten amb multiservei rurals llança missatges directes als veïns. Recorda que “estos dies estan salavant el subministre en el medi rural” i demana “recorda-les també quan això acabo”. Se’ls denomina les tendes “de los olvidos” perquè, en molts casos, només es comprarà allí el que s’ha oblidat en altres establiments més grans de la ciutat. Només 14 dels 81 multiservei de la província de Teruel han estat tancats durant l’estat d’alarma i han estat tancats per falta de personal.

El president de Cambra de Comerç, Antonio Santa Isabel, ha dit que “és una pena que hàgim de passar una pandèmia perquè ens recordem de la bona feina que fan els multiservei, després de 20 anys des que van començar a treballar”. A més, Santa Isabel ha apuntat que s’està treballant amb la Diputació “per a proveir a aquests establiments de més serveis o activitats. Tenim damunt de la taula molts projectes que s’han hagut de parar després del COVID-19, com una campanya per a treballar amb l’escola d’hostaleria i realitzar plats específics amb els quals muntar una ruta gastronòmica. Ho reprendrem al setembre”.

El missatge de conscienciació que llança la campanya resulta fonamental per al futur dels municipis, el suport al sector empresarial local, garantir l’assentament de població i la generació d’ocupació. En els vídeos que es mostraran en les xarxes socials els protagonistes són els propis gestors dels multiservei, que compten com han viscut l’estat d’alarma. A més també apareixen alguns dels seus clients explicant què ha suposat per a ells comptar amb la botiga en el municipi.

La campanya de conscienciació es recolzarà també en vídeos i publicacions en xarxes socials utilitzant les etiquetes #RecuerdaLaTiendaDeLosOlvidos o #ConsumeLocal. També s’estendrà via WhatsApp entre els gestors de multiservei, pobladors del medi rural o agents de desenvolupament local. I tindrà abast europeu a través dels socis del projecte SARURE, que reuneix entitats que treballen per la supervivència del comerç rural i està liderat per la Cambra de Comerç de Teruel en el marc del programa Interreg Europe. A més, a la campanya se sumaran també els multiservei de les províncies de Huesca i Saragossa.

 

Subvencions per a multiservei

La Diputació convocarà en breu una línia de subvencions amb una dotació de 110.000 euros per a la creació o la reforma i actualització dels multiservei rurals. La institució provincial aposta per aquesta fórmula per a continuar oferint diferents serveis en els petits municipis, fins i tot més enllà de la tenda i el bar. L’objectiu de les ajudes és també fomentar l’ús dels autònoms i crear economia circular.

“Aquesta mesura no serà sol per al 2020. Mentre estigui aquest equip de govern hi haurà suport als multiservei. I volem sumar a totes les administracions. A més, volem dir que els gestors dels multiservei també poden beneficiar-se de les ajudes que convocarem per als autònoms de municipos menors de 501 habitants”, ha apuntat el president de la Diputació Provincial.

Els multiservei rurals van néixer en 2003 com un projecte innovador que facilita serveis agrupats de proximitat a les poblacions que han quedat desabastides d’algun dels considerats bàsics. És un clar exemple de la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada, concorrent la Cambra de Comerç, com a gestora i assessora de tots els centres, l’ajuntament com a promotor que aporta el local i el seu condicionament, la Diputació de Terol i el Govern d’Aragó com a entitats públiques que donen cobertura al projecte i ajuden al finançament en la seva implantació i sosteniment, i el propi gestor del multiservei com a empresaris privats que desenvolupen una activitat.

Cartell de la campanya organitzada per la Diputació i la Cambra de Comerç:

blank
REDACCIÓ
blank Mitjans blank