Logotips d'organismes oficials

Celebració online pels finalistes del Matarranya al concurs Ficcions

Música, escriptors i notícies sorpresa en la presentació de les 35 obres presentades per l'Institut de Vall-de-roures

Els alumnes de l’assignatura de català van participar per segon any consecutiu en el concurs de literatura ‘Ficcions’. Un certamen literari online d’escriptura en català que aquest any ha contat en una participació total de 3660 obres de les quals 35 són novel·les d’estudiants de l’Institut de Vall-de-roures. A més, entre les 172 obres finalistes, 5 són originals d’alumnes de l’IES Matarranya.

Aquest resultat en la participació i bona classificació de les obres ha portat al centre a fer una festa virtual per celebrar-ho. D’aquesta forma, el passat dimecres 27 de maig van fer una presentació online en la qual van parlar de totes les novel·les presentades, tal com va explicar Pepa Nogués, professora de català del centre “per nosaltres l’èxit és de tots els xiquets pel seu treball”.

En l’acte, on els alumnes van presentar les seves creacions, també van participar en la lectura dels textos Eva Latorre, les escriptores Coia Vall i Marta Momblant, i l’historiador Carles Sancho. “Vam voler fer una festa perquè els alumnes tingueren l’experiència de la presentació d’un llibre, en aquest cas la presentació era la recopilació del de tots”, va explicar Nogués. Un acte en el qual tampoc va faltar la música i en va comptar en l’actuació en directe de Fernando Mallén i d’una alumna que va inaugurar el certamen amb el seu violí, “la lectura i la música estan molt unides”.

Una de les grans notícies en la jornada va estar la del director de l’Institut Iñaki Belanche, que en la seva intervenció va anunciar la creació del Departament de Català i de la plaça de professor de català per al pròxim curs. Acció que ajuda a consolidar la matèria dintre de l’institut i del sistema educatiu.

En la part final, per sorpresa, també es va connectar Josep Ritort, secretari general d’AMIC (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació), que en primícia va comunicar que la gala final dels premis serà a finals de juny, segurament dia 15, en un acte virtual on els finalistes de l’Institut ja tenen assegurat almenys el premi territorial del Matarranya.

A part de la celebració, entre els objectius principals de la trobada buscaven familiaritzar als alumnes en aquest tipus d’entorn més adults “perquè perdin la vergonya i que sigui una part més de l’activitat que l’expressió escrita”. Així, els alumes de l’IES van participar també l’expressió oral en un aprenentatge basant en l’entorn amb una experiència real.

JOSÉ BLANCH

 

Mitjans