Logotips d'organismes oficials

La gent gran podrà eixir de les residències per a estar amb les seues famílies en períodes d’un mes com a mínim

Les residències de la Comunitat es preparen ja per a rebre als seus usuaris amb limitació d'aforament i distàncies interpersonals de dos metres

Residència de Vall-de-Roures / Foto: NDM

Els centres de Serveis Socials d’Aragó continuen avançant per a adaptar-se a “la nova normalitat” i facilitar, en la mesura que siga possible i amb totes les garanties d’higiene i seguretat, la convivència de les persones grans amb el seu entorn i la seua família. Amb esta intenció, el Departament de Ciutadania i Drets Socials ha publicat una nova ordre que recopila les mesures ja adoptades i autoritza noves, com l’obertura progressiva de les residèncoes als seus usuaris i l’eixida dels majors que viuen en residències a casa dels seus familiars; això sí, per a evitar tràfecs i riscos, estes últimes hauran de ser per un període mínim d’un mes.

Amb l’entrada en vigor d’esta norma, s’autoritza l’obertura als usuaris dels centres de dia (que des de fa un parell de setmanes ja podien reprendre la seua activitat) i de les residències, que fins ara estaven oferint determinats serveis als seus usuaris. A partir d’ara, poden començar a rebre’ls i fins i tot oferir el servei de menjador amb condicions molt estrictes de seguretat, que passen per la limitació de l’aforament (pel que s’establiran franges d’ús), el respecte a una distància interpersonal de dos metres i les mesures generalitzades d’ús de màscara, higiene de mans, ventilació i neteja. Respecte als cursos d’Envelliment Actiu que es desenvolupa en estos centres, el director gerent de l’Institut Aragonés de Serveis Socials, Joaquin Santos, ha indicat que “s’està estudiant com dur-ho a terme i que es volen recuperar a l’octubre, però amb cautela reduint grups i ràtios”.

Cal recordar que els 31 centres que formen la xarxa de residències d’Aragó van ser els primers a tancar les portes abans que es decretara l’estat d’alarma. Estos centres compten amb prop de 110.000 socis. En tot moment es torna a recordar i subratllar l’obligatorietat de notificar qualsevol cas sospitós, així com de deixar registrats totes les dades en una nova aplicació web amb la qual comptaran el centres.

Les persones que isquen a conviure durant aquest període amb les seues famílies tindran la plaça reservada i al retorn hauran de realitzar-se un test per a ratificar que són negatiu en coronavirus i, en cas que siga necessari, passar deu dies d’aïllament en els quals podran rebre visites.

Dos visitants i més temps de passeig

Precisament sobre el règim de visites s’establixen altres dos novetats: es permeten als nous residents que estiguen complint el seu període d’aïllament i s’amplia a dos el nombre de visitants. De la mateixa manera, s’amplia a dos el nombre d’acompanyants en el procés de morir. A més, l’ordre fa referència a la flexibilització del règim de passejos de les persones que viuen en residències, l’eliminació de franges horàries per a gaudir d’elles, així com la seua duració i acompanyament. Per a això, hauran de deixar constància de la seua responsabilitat a l’hora de complir amb les mesures de seguretat preceptives.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank