Logotips d'organismes oficials

El primer mercat agroecològic del Matarranya se celebrarà el diumenge 2 d’agost

La cita serà mensual i tindrà lloc al parc situat en l'Av. Hispanitat de Vall-de-roures

Els productors agroecològics i artesans es van reunir el passat mes gener a Pena-roja. / Foto: NDM

Amb la mirada posada en este estiu, la creació del mercat agroecològic a l’inici de l’any va situar la inauguració de la cita firal. Els productors agroecològics i artesans del Matarranya, la Terra Alta, Els Ports i la comarca del Baix Aragó es van reunir el mes de gener passat a Pena-roja de Tastavins. Les instal·lacions de Flora, de Matarrania Cosmètica Bio, van ser el punt de trobada per a centrar les mirades d’estos productors en la creació d’un mercat agroalimentari que donarà inici el primer cap de setmana d’agost.

Els impulsors asseguren que van ser “molt ambiciosos” amb la creació de la cita que finalment tindrà una periodicitat mensual i es realitzarà durant els matins del primer diumenge de cada mes a Vall-de-roures que, com a capital comarcal, serà la seu d’este esdeveniment. El parc situat en l’Avinguda Hispanitat acollirà esta cita.

Este mercat girarà entorn de l’agroecologia i l’artesania i inclourà la venda de productes com les verdures, la fruita seca, el vi i l’oli, entre molts altres productes del territori certificats per qualsevol de les empreses especialistes com Démeter. “Els productes estaran certificats perquè volíem que comptaren amb totes les garanties”, va assegurar Víctor Vidal, impulsor del projecte. A més, també hi haurà activitats relacionades amb els productes com ara tastos dirigits, activitats culturals o actuacions musicals buscant crear un esdeveniment lúdic. La primera cita comptarà amb una actuació musical i compta ja amb almenys 6 puestos confirmats.

L’esdeveniment també ha sofert retards. L’organització es va plantejar poder començar amb la cita durant el mes d’abril i finalment veurà la llum quatre mesos més tard. La COVID-19 va impedir que la cita es desenvolupés amb normalitat i ara ha modificat la fórmula inicial en la qual es pretenia organitzar. Els llocs es distribuiran en els diferents racons de l’espai evitant així aglomeracions i propiciant la fluctuació dels visitants.

Des de l’organització de la mostra, “volem que la gent prengui consciència que en el territori es produeixen productes extraordinaris amb una qualitat superior i que la nostra comarca i les seues veïnes són fantàstiques en este àmbit”, va explicar un dels promotors, Víctor Vidal en la presentació del mercat. A més, es perseguix la conscienciació sobre el consumisme actual i “amb la mostra pretenem ajudar cap a la sortida del mercat actual”.

En xifres, un bon nombre de productors es dediquen a l’agroecologia en el Matarranya a pesar que la xifra és més aviat escassa quant als qui comercialitzen el producte final. D’esta manera, el nucli motor de la iniciativa va plantejar incloure en les mostres productes agroecològics artesanals que mostren tant als veïns com als possibles turistes atrets al Matarranya totes les bondats del patrimoni cultural.

REDACCIÓ
Mitjans