Logotips d'organismes oficials
blank

Diputació prepara una injecció de 31,7 milions d’euros al pressupost de 2020

Estos 31,7 milions són els romanents de tresoreria per a despeses generals acumulades i no suposen per a la institució cap risc econòmic ni financer

Reunió del president Manuel Rando i el vicepresident Alberto Izquierdo per a concretar les xifres. | Foto: NDM

La Diputació de Teruel prepara una modificació pressupostària d’urgència que permetrà injectar 31’7 milions d’euros en el pressupost d’este any 2020. L’objectiu és posar a la disposició dels ajuntaments i el teixit productiu turolense totes les eines possibles que permetin fer front a l’emergència sanitària, després que el Congrés donés llum verda a la suspensió de les regles fiscals en 2020 i 2021 el passat 20 d’octubre.

Estos 31,7 milions són els romanents de tresoreria per a despeses generals acumulades i no suposen per a la institució cap risc des del punt de vista econòmic i financer. De fet, el crèdit que s’incorpora al pressupost del 2020 podrà executar-se fins al 31 de desembre de 2021 gràcies a l’aixecament de les regles fiscals. A això se suma que el pressupost de 2021 també podrà ser més expansiu.

Segons el president de la Diputació, Manuel Rando, amb aquests 31,7 milions “farem costat fonamentalment als nostres municipis, la qual cosa suposa generar economia circular. Serviran per a fer costat als autònoms de cada poble, a crear ocupació o a fer front de les necessitats que té la província a conseqüència de la Covid-19”.

Per part seva, el vicepresident Alberto Izquierdo ha apuntat que “aquests diners que hem anat guardant, que la Llei Montoro ens impedia gastar durant els pròxims anys, aniràn directament a la població de la província, a les empreses, a les pimes o als autònoms gràcies a plans més amplis i més potents”. Izquierdo va destacar, enllaçant amb els pressupostos de 2021 i 2022, “parlem d’un gran paquet econòmic que podria superar els 100 milions d’euros que permetran fer-li un volt a la realitat de la província”.

La possibilitat d’utilitzar els romanents de tresoreria de la Diputació de Terol se sustenta en la mesura extraordinària adoptada per la Comissió Europea d’activar la clàusula de salvaguarda per a l’anys 2020 i 2021 en l’escenari de la pandèmia que estem sofrint, així com l’absorció d’un primer paquet de fons europeus.

Es tracta d’una mesura emparada per la Constitució Espanyola i la Llei d’Estabilitat. En concret, l’article 135.4 de la Carta Magna reconeix una possible suspensió en cas de “catàstrofes naturals, recessió econòmica o situacions d’emergència extraordinària que escapin al control de l’Estat i perjudiquin considerablement la situació financera o la sostenibilitat social de l’Estat, apreciades per la majoria absoluta dels membres del Congrés dels Diputats”, que és el que va ocórrer el passat 20 d’octubre.

Estos pressupostos expansius suposaran uns esforços administratius de gestió que requeriran l’ampliació de l’actual estructura de personal que té la Diputació a través d’un programa d’ús de caràcter temporal.

 

Col·laboració amb els grups polítics

En un altre ordre de coses, tant el president Manuel Rando com el vicepresident Alberto Izquierdo han agraït l’oferiment del diputat de Ciutadans, Ramón Fuertes, per a arribar a un acord de cara als pressupostos de 2021. Han assenyalat que ja tenien previst reunir-se amb els diferents grups polítics per a explicar-los les línies que defineixen el primer esborrany de l’equip de govern i que ja s’havien posat en contacte prèviament amb el grup Guanyar-IU, que els va donar suport en la investidura.

Manuel Rando ha explicat que l’equip de govern de la Diputació de Terol ha tingut sempre la mà tendida a l’oposició i, de fet, ha recordat que els pressupostos del 2020 i les modificacions pressupostàries s’han aprovat sense cap vot en contra. “Volem compartir amb cada diputat, amb cada grup polític la presa de decisions en els comptes de l’any que ve, per a les quals portem treballant fa un mes al costat dels tècnics. Sumar davant la greu crisi que està vivint tant a la nostra província com a nivell mundial”.

El vicepresident Alberto Izquierdo ha assenyalat que “segur que les converses acabaran en un acord i aquí es veurà la voluntat de cada grup per fer província, per sumar, i per deixar al marge les coses que ens separen, que a vegades són moltes menys que les que ens uneixen”.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank