Logotips d'organismes oficials

Una investigació del Museo del Prado posa en relació el Matarranya amb Goya

Siurana va anunciar negociacions amb el museu per a exposar a Vall-de-roures de manera permanent reproduccions del Cuaderno C de Goya

Marca d'aigua del paper de la Fábrica Gaudó e Hijo. | Foto: NDM

Recentment, des del Prado es trobaven investigant per a datar de manera clara els dibuixos del Cuaderno C de Goya. Per a fer-ho, es van basar en la marca d’aigua del paper d’aquests esbossos, i, casualment, estos provenien de l’antiga Fábrica Gaudó e Hijo de Vall-de-roures.

Va ser el mateix Museo del Prado el que es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Vall-de-roures que seguidament va contactar amb Manolo Siurana, director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, historiador de l’art i investigador especialitzat en temes iconogràfics. Siurana va buscar la informació a partir de les dades de l’arxiu parroquial i “els vaig aportar la informació que tenia sobre el moment que la Fábrica Gaudó, que així es deia abans, va passar a dir-se Gaudó e Hijo, el moment en el qual es van associar el pare i el fill”. Este era un factor clau, ja que indicava que els papers amb els quals estaven fets els dibuixos de l’àlbum C de Goya havien de ser com molt antics d’aquell moment de fusió o posteriors.

Abans de contactar amb Siurana des del Prado dataven els dibuixos amb altres dates. Tal com va explicar Siurana, “això va servir per a fer els dibuixos una mica més joves del que es pensava, ja que remenaven dates d’abans del que podrien ser”.

Durant la recerca s’ha descobert que les fàbriques de paper del Matarranya a la fi del segle XVIII van ser tan importants que “totes les impremtes de Saragossa imprimien amb paper fabricat en aquests pobles. També en ciutats com Madrid, on Goya va adquirir a l’àlbum C”. A Vall-de-roures van arribar a haver-hi quatre fàbriques i a Beseit fins i tot el doble. “Això és una part més del patrimoni del nostre territori que es posa valor”.

Com a novetat Siurana va anunciar haver iniciat negociacions amb el Museo del Prado per a exposar a Vall-de-roures de manera permanent reproduccions del Cuaderno C de Goya.

Mitjans