Logotips d'organismes oficials

Arranque la vacunació contra la COVID-19 a Calaceit i Vall-de-roures

45 usuaris i sanitaris de la Residència de Vall-de-roures i 30 de la de Calaceit han estat els primers a vacunar-se

Lídia Ejarque, de 99 anys, ha estat la primera en vacunar-se a la Residència de Vall-de-roures. | Foto: NDM

A Vall-de-roures, Lídia Ejarque de 99 anys ha estat la primera en vacunar-se. Així mateix, Loli Pascual, directora de la Residència, també s’ha pogut vacunar.

Les primeres dosis de la vacuna contra la COVID-19 ja han arribat al Matarranya. Aquest mateix dimecres 30 de desembre alguns usuaris i sanitaris de la Residència de Vall-de-roures i Sant Roc de Calaceit han pogut vacunar-se contra el virus. En total, han arribat al Centre de Salut de Vall-de-roures un lot de 45 dosi que seran col·locades al llarg de la setmana. En aquesta primera remesa les vacunes han estat col·locades íntegrament als residents i sanitaris de la Residència de Vall-de-roures. En el cas del Centre de Salut de Calaceit han pogut vacunar avui mateix a 30 residents i treballadors de la Residència. En els próxims 20 dies tots els tractats rebran la segona dosis de la vacuna.

La previsió inicial era que les vacunes arribessin al Matarranya el dilluns 28. Finalment, previsiblement a causa d’un problema de logística per part de la companyia Pfizer que va retardar el lliurament del primer lot de 350.000 dosi a Espanya, les vacunes van arribar el dimarts 29 al Centre de Salut de Vall-de-roures.

El procés de conservació de la vacuna té unes condicions molt estrictes, per això cada setmana el Centre de Vall-de-roures rebrà les dosis planejades per a aquests dies. D’aquesta forma, totes les dosis que arribin seran col·locades. Tal com explicava el coordinador de l’Àrea de Salut del Centre de Vall-de-roures, Daniel Ferrer, “l’objectiu al final és vacunar a tota la població, així que no podem perdre cap dosi”. Progressivament es passarà dels grups més vulnerables als menys en una campanya de vacunació sense precedents en la història recent. “És un repte molt important, però posarem tots els recursos materials i personals que tenim per a poder compaginar tota l’activitat que tenim en el dia a dia més la vacunació”, assegurava Ferrer.

Les vacunes han de finalitzar-se en el Centre de Vall-de-roures. Aquestes són presentades en un envàs que conté fins a 5 dosi i s’ha de seguir un estricte procediment perquè sigui asèptic. Per això, s’ha de planificar molt bé les persones que es vacunaran, perquè sempre seran múltiples de 5. En els pròxims mesos arribaran 9 presentacions setmanals amb 5 dosis cadascuna, per tant, 45 persones podran rebre la vacuna cada setmana.D’esta forma, en els pròxims mesos aniran arribant més vacunes per continuar immunitzant a la població del Matarranya.

Seran els mateixos Centres de Salut els que es podran en contacte amb la gent per a informals de quan es podran vacunar. En aquest sentit, els sanitaris i la Guàrdia Civil adverteixen d’un moviment fraudulent de gent que acudeix a les cases per a vacunar i que són una estafa, perquè la vacunació se centralitzarà als Centres de Salut excepte excepcions. A més, recorden que “la gent no ha de cridar als Centres per a demanar la vacuna, el Centre farà una comunicació directa als grups de risc, sempre acreditant que són del Centre de Salut”.

Els sanitaris recorden continuar amb les precaucions i ser responsables. A més, per a poder rebre la vacuna el receptor ha de ser negatiu. En l’últim mes la incidència ha disminuït notablement en el Matarranya. Desembre acaba amb 27 contagis en el territori, 12 registrats en l’Àrea de Salut de Vall-de-roures durant les dues primeres setmanes, i 15 en el de Calaceit registrats en les últimes dues. En total, 234 positius en el Matarranya des de març.

Aragó va rebre el dimarts la segona remesa de la vacuna contra el COVID-19 de Pfizer BionTech, integrada per un total de 2.340 vials, la qual cosa suposa 11.700 dosis, aproximadament. Es calcula que es podria vacunar entre 1.600 i 1.700 persones de tota la comunitat. Això es sume a les 315 persones que es van poder vacunar diumenge i dilluns a Aragó. Per residencies i sector sanitari, al d’Alcanyís es repartirà a 10 residències, entre les quals, la de Vall-de-roures. També es repartirà a 4 residències de Huesca, 9 de Saragossa, 5 de Teruel, 5 de Barbastro i 2 a Calatayud.

El transport de les vacunes es realitzarà en condicions de refrigeració d’entre 2 i 8 graus. Una vegada en el centre, les vacunes es podran mantenir en aquestes mateixes condicions de refrigeració durant un màxim de 120 hores des de la recepció, encara que la previsió és que totes les quantitats remeses es consumeixin avui dimecres. La distribució del material auxiliar (xeringues i agulles) necessari es durà a terme des dels magatzems centrals del Servei Aragonès de Salut, situat en la plataforma logística de Zaragoza PLAZA.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank