Logotips d'organismes oficials

Després de Filomena el Matarranya demane més atenció

"Done la sensació que a nivell nacional només existeix Madrid, i a nivell provincial poc més que Teruel o Saragossa", Carmen Agud

L'ajuda dels veïns i veïnes del Matarranya ha estat clau per tornar a la normalitat.| Foto: MJG

Després del pas del temporal Filomena els pobles reclamen una major atenció. Una de les reivindicacions que més es va repetir per les xarxes socials és la que va compartir a Ràdio Matarranya Carmen Agud, alcaldessa de Fondespatla: “Done la sensació que a nivell nacional només existeix Madrid, i a nivell provincial poc més que Teruel o Saragossa. Volem que es donin compte que el que estan sofrint ells ara nosaltres ho hem sofrit molts anys i no se’ns té en compte. També volem que els mitjans de comunicació informon dels pobles que també ens quedem aïllats”.

Durant els dies de la borrasca les 3 màquines llevaneu amb què compta la Comarca van multiplicar esforços i van treballar per a mantenir al territori comunicat amb l’exterior. Els conductors van tenir dificultats per a arribar a les carreteres comarcals ja que les vies estaven intransitables perquè el Govern d’Aragó, qui les tenia assignades, no les havia netejat. Segons José Ramon Arrufat, conseller de la Comarca, “des de la DGA vergonyosament no s’han apropat als pobles, ens ha tocat netejar-ho a nosaltres amb els mitjans comarcals”. Segons compte van buidar la N-232 des de Torredarques fins a les Ventes de Valdealgorfa, per a poder accedir als municipis. Arrufat també va denunciar que “la DGA tampoc va netejar la carretera de Lledó a Queretes, la de La Freixneda a Torre del Compte i la de Pena-roja a Herbers”. A Arenys de Lledó, els veïns van treballar per a netejar la carretera que els uneix amb Lledó i també per a intentar arribar als habitatges rurals allunyats del nucli urbà.

Filomena no va provocar greus incidències, encara que el dissabte 9 de gener es van registrar problemes amb el subministrament elèctric. Pràcticament els 18 municipis del Matarranya van sofrir durant la tarda i nit del dissabte corts intermitents en la seua xarxa elèctrica. No obstant això, en la majoria de casos la llum es va restablir ràpidament.

Un dels pobles més afectats va ser Torredarques que va passar unes 6 hores de la tarda de dissabte sense electricitat a causa d’un problema en la línia elèctrica que comparteix amb Herbers i Pena-roja. En esta última, algunes granges van quedar sense aigua i sense llum fins al dilluns al matí.

Un altre dels pobles més afectats va ser Queretes, on va fallar la línia de llum que comparteix amb Horta i Arnes. La caiguda de la llum va provocar que els dipòsits municipals deixaren de bombar aigua i estos van baixar a un 30%. Malgrat que el subministrament d’aigua no va ser interromput en cap moment, durant el dilluns Queretes va rebre un generador de llum per a poder tornar a omplir el seu dipòsit, i al llarg del dimarts aquests van poder tornar a omplir-se.

Una situació similar va passar a Ràfels. El dissabte van perdre la llum i la cobertura unes 6 hores. Des de les elèctriques van enviar un grup d’emergència que van habilitar i que finalment no va ser necessari perquè van poder reparar l’avaria.

L’ajuda dels veïns

Al llarg del temporal els alcaldes i alcaldesses, Ajuntaments, veïns i veïnes han col·laborat junts per a poder netejar els carrers i camins i tornar a la normalitat. Sens dubte de manera altruista la gent del Matarranya va sortir de les seues cases per a ajudar. Per exemple, a Queretes, diversos agricultors amb maquinària es van organitzar a través d’un grup de WhatsApp que ells mateixos van crear. El seu alcalde, Fernando Camps, explicava que “ha col·laborat molta gent, són coses que se’t queden, la gent del poble que surt de seguida quan hi ha problemes així”. L’ajuda va ser present en tots els municipis, amb maquinària o sense. Amb pales i sal, “vam fer jornades de treball col·laboratiu, són coses que també fan poble, al final el personal de l’Ajuntament és limitat i sense l’ajuda de la gent no seria possible. Aquestes situacions complicades també ens porten bons moments que compartim junts i és d’agrair”, declarava l’alcalde de Fórnols, Daniel Ferrer.

REDACCIÓ
Mitjans