Logotips d'organismes oficials

Augmenten els casos per COVID-19 al Matarranya en 80 contagis al gener

Preocupe la situació al sector sanitari d'Alcanyís i en localitats com ara Valdealgorfa

Mapa amb les dades oficials del Govern d'Aragó. | Foto: NDM

Les xifres de contagis per COVID-19 després de les dates nadalenques compleixen els pronòstics i provoquen un augment de contagis també en el nostre territori. Segons les últimes dades el Matarranya registra 76 contagis per coronavirus des que va començar el 2021. Concretament, l’Àrea de Salut de Vall-de-roures suma 60 i la de Calaceit 16, i 4 que entren en el sector d’Alcanyís.  Les dades pertanyen a l’última actualització oferta pel Portal de Transparència Sanitària del Govern d’Aragó.

Les conseqüències de les reunions socials entre diferents unitats familiars provoquen un augment significatiu dels casos que havien disminuït en l’últim mes. Durant la primera setmana de gener l’augment va ser lleuger, amb 26 casos durant les dues primeres setmanes. No obstant això, a partir del 9 de gener els contagis van augmentar de manera significativa, coincidint amb els dies des dels quals una persona s’infecta, previsiblement durant els dies festius, fins que es mostren els símptomes.

En els últims dies hi ha hagut molts casos i la meitat dels pobles dela zona bàsica de Vall-de-roures tenen algun cas. “La gent ha de ser conscient i intentar continuar fent les coses tan bé com sigui possible i disminuir els contactes socials i la mobilitat entre municipis”, demanava Daniel Ferrer, coordinador de l’Àrea de Salut deVall-de-roures. “L’important és que la gent recordo que davant qualsevol símptoma s’han de quedar a casa, ha d’avisar al seu Centre de Salut o consultori”, recordava. Tal com explicava Ferrer, l’objectiu és detectar els positius al més aviat possible i deixar-los aïllats: “tallar el foc abans que es descontroli”. La intenció és detectar un positiu, rastrejar els seus contactes, i realitzar-los la prova per a tenir els resultats al final del mateix dia o al següent. En canvi, amb l’augment dels casos s’ha saturat el laboratori de la proves i els resultats també són més lents. Per tot això, és important que els contactes indirectes realitzin un aïllament, aquells que hagen estat en contacte amb algú pendent dels resultats i que per tant encara no se’ls rastreja. Sense que aquestes persones siguen conscients poden ser transmissors, “hem d’anar tots de la mà perquè això és cosa de tots”, sentenciava el coordinador.

 

L’Hospital d’Alcanyís es troba desbordat

La veïna localitat d’Alcanyís quedava confinada perimetralment el passat 15 de gener juntament amb altres ciutats aragoneses a causa del significatiu augment dels contagis en les últimes setmanes.

Als casos registrats en la localitat se’ls sumen també l’ascens de positius per coronavirus de les poblacions que l’envolten. En conseqüència, l’Hospital d’Alcanyís com a centre referent s’ha vist desbordat en haver d’atendre els casos de la pròpia localitat i a les zones del contorn. En total, des de l’inici del 2021, el sector sanitari d’Alcanyís registra 474 contagis, dels quals 394 pertanyen a la mateixa ciutat. Entre ells, és destacable també la situació viscuda en Valdealgorfa, on des de l’1 de gener s’han detectat 72 contagis.

Si bé és cert que la majoria de les persones superen la malaltia de manera lleu, hi ha un altre percentatge que requereix fins i tot hospitalització, i si augmenten els casos, també augmentaran previsiblement el nombre de pacients que requereixen majors cures. Per això des de l’Hospital estan preparant i habilitant noves zones per a aquests futurs ingressos previstos. Per ara hi ha 35 persones hospitalitzades per COVID-19 a Alcanyís.

A més de la COVID-19, els serveis sanitaris també han d’atendre un altre tipus de necessitats com les que realitzaven fins ara. Al final, “els recursos materials i humans són finits, i si la covid augmenta molt tenim un marge de maniobra estret per a la resta de coses i això al final implica que no es puga fer tot i s’hagen de prioritzar serveis”, declarava Daniel Ferrer. Com a resultat les visites, consultes o operacions es retarden o cancel·len, “al final tots sofrim aquestes conseqüències d’aquest augment de casos”, per això, és important seguir amb les recomanacions i restringir les trobades socials.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank