Logotips d'organismes oficials

Diputació ofereix pel 8M la xarrada online “Cuidar-nos en temps de pandèmia”

Van parlar de com a afectat el confinament i les restriccions a les dones i van donar claus per a millorar el benestar emocional

La ponent de la xerrada ha estat Cristina Escrig, psicòloga especialitzada en salut mental i veïna del Matarranya

La Diputació de Terol (DPT) continua apostant per desenvolupar accions de sensibilització per la igualtat davant la pròxima celebració de Dia Internacional de la Dona. L’àrea d’Igualtat va organitzar el passat divendres una xerrada online amb el títol “Cuidar-nos en temps de pandèmia”, per analitzar com ha afectat les dones el confinament i les restriccions a conseqüència de l’extensió de la COVID-19 i les claus per a millorar el seu benestar emocional.

Segons explicaba la diputada d’Educació, Benestar Social i Igualtat de la DPT, Susana Traver, “des d’aquesta institució volem deixar clar el nostre suport a la lluita històrica que han encapçalat tant dones com homes per a reivindicar la igualtat real de gènere i rebutgem tots els atacs que està sofrint aquesta reivindicació necessària”. A més afegia, “sobretot volem enaltir el paper d’aquelles dones rurals que es troben un amb doble sostre de cristall: per ser dones i per residir en el món rural”, ha explicat Traver que ha mostrat la solidaritat de la institució amb totes aquelles dones que “es veuen discriminades per raó de gènere en l’àmbit, social, laboral o familiar. Estem disposats i disposades a continuar establint des d’aquesta institució activitats i iniciatives que promoguen la sensibilització de la població turolense perquè en un futur puguem dir que aquesta lluita es va quedar enrere i que realment hem fet de la nostra societat una societat feminista”.

En aquest sentit, el passat divendres 5 de març, a les 17.00 hores va tenir lloc l’emissió en directe pel canal de YouTube de la Diputació de Terol per a analitzar com ha afectat les dones la pandèmia de la COVID-19. Pots recuperar l’emissió a través d’aquest enllaç. “Donada la situació actual i per motius de responsabilitat hem decidit celebrar aquesta ponència en línia. Per descomptat, ens hauria agradat poder dur a terme diverses activitats presencials en alguns dels nostres pobles, com vam fer l’any passat, i ja anuncio que quan puguem continuarem fent-ho”.

La diputada ha apuntat que en les reunions de la Taula Sectorial d’Igualtat, que reuneix les comarques i a la Subdelegació del Govern, s’ha constatat un augment de sol·licituds a les psicòlogues dels serveis socials per part de dones per a parlar del seu benestar emocional. “La pandèmia ha afectat en major mesura a les dones perquè en elles recau més responsabilitats en les llars, obligades a estar al costat dels seus fills o els seus majors sense temps per a gaudir d’elles mateixes, tancades en les nostres llars”.

La ponent de la xerrada i convidada a posar la pancarta en el balcó de la Diputació, Cristina Escrig Troncho, és psicòloga especialitzada en salut mental i veïna del Matarranya, llicenciada en la Universitat Jaume I, amb màster de psicoteràpia i coach transpersonal professional, actualment treballa en l’Associació de Salut Mental ASAPME del Baix Aragó i és propietària de la consulta privada “Psiéntete”. “No hi ha millor manera de posar en valor el paper de la dona rural en un 8 de març, que comptant amb una persona que a més de treballar en una entitat sense ànim de lucre que ajuda a un dels col·lectius que pitjor ho estan passant, és reflex de l’emprenedoria femenina que existeix a la nostra província”, ha dit Susana Traver.

Baix el títol “Cuidar-nos en temps de pandèmia” la xerrada, ja sume quasi 200 visualitzacions, va tractar sobre les conseqüències de la pandèmia en les dones, va donar possibles claus per a sentir-se millor i oferir recursos on acudir per a demanar ajuda. Escrig va parlar de les emocions que va provocar l’estat d’alarma i les posteriors restriccions sanitàries i de mobilitat, sentiments com la incertesa, la frustració i desesperança, ansietat o por, així com la solitud, la sensació de vulnerabilitat i les consegüents conductes de risc.

“En aquesta situació els temps de convivència han augmentat”, ha explicat Cristina Escrig, “llavors dones que han viscut situacions de maltractament o que conviuen o convivien amb persones abusadores s’han vist limitades a nivell de suports socials, psicològics, de mobilitat, i això ha incrementat els conflictes podia haver-hi dins de la llar o la capacitat per a sol·licitar ajuda”.

A més, Escrig va explicar en la ponència les conseqüències d’aquesta situació com l’augment dels símptomes depressius i d’ansietat, l’aparició d’estrés posttraumàtic, els trastorns obsessius o els duels no resolts, així com altres problemes més concrets relacionats amb les relacions laborals i familiars.

REDACCIÓ
Mitjans