Logotips d'organismes oficials

Preocupació a Vall-de-roures per una urbanització al costat del Castell

Denuncien l'impacte que podria suposar malgrat que el promotor legalment pot construir

Vista als terrenys on està prevista la construcció de la urbanització. | Foto: MJG

L’Associació Cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures (Repavalde) i la Fundació Valderrobres Patrimonial denuncien que l’Institut Aragonés de Gestió Ambiental (INAGA) hagi desestimat les al·legacions que van presentar al projecte de construcció d’habitatge en uns terrenys pròxims al Castell de Vall-de-roures, ja que consideren que vulneren la protecció del patrimoni per ser declarat conjunt històric de la població com un Bé d’Interés Cultural (BIC).

Si bé és cert que les parcel·les, situades a 150 metres del Castell en el sector SR-9, no estan incloses dins dels territoris protegits pel BIC a causa d’un defecte de forma en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la localitat, des de l’Ajuntament de Vall-de-roures expliquen que en el seu moment el Pla General va passar pels filtres de totes les administracions.

En el seu dia es va produir l’aprovació definitiva del sector i ara legalment, ja que així ho permet el PGOU, el promotor pot construir. Tal com explica l’alcalde de la localitat, Carlos Boné, “l’error va ser que no ens adonàrem en aquell moment, és un Pla General que ha estat en tramitació pràcticament 12 anys. Dos empreses externes van redactar el Pla perquè no hi hagués condicionants, cap de les dues es va adonar de l’impacte que causaria ni tampoc totes les corporacions que hem passat al llarg d’aquests anys fins a l’aprovació definitiva, jo reconec la meua part de culpa en aquest sentit. Per a la redacció del Pla es van sol·licitar informes a INAGA, Confederació, Urbanisme, Ordenació del territori i Patrimoni; i ningú en aquest moment va fer cap qüestió sobre aquest tema perquè aquest sector no aparegués, es va aprovar. No és un error de transcripció, ens equivoquem, els Plans Generals els aproven els Ajuntaments basant-se en uns informes que redacten uns tècnics i és una cosa que no vam saber veure ningú en aquell moment”.

Per part seua, des de Repavalde expliquen que quan es va fer la declaració de conjunt històric des del Govern d’Aragó es van posar unes mesures de tutela a causa de la forma i visualització que té la vila medieval de Vall-de-roures. En aquest sentit, Antonio Segura, president de Repavalde, explica que segons aquestes mesures la vila medieval “s’hauria de mantenir tal com està, als peus el riu Matarranya i en el fons la muntanya. Vam fer al·legacions que si es fa una construcció pertorbarà la contemplació del conjunt i el destrossarà totalment”. Així mateix, des de l’Associació van mantenir negociacions amb els propietaris dels terrenys per a intentar adquirir-los i així evitar la construcció, no obstant això aquestes es van veure paralitzades i no van continuar.

Des de Repavalde advoquen per una solució consensuada amb tots els actors implicats, ja que consideren que el promotor dels habitatges ha actuat de bona fe en desconéixer el defecte de forma del PGOU de Vall-de-roures que ha fet possible que s’autoritzi el projecte. El president sentenciava, “de prosperar el projecte suposarà un impacte visual extremadament negatiu per al poble i per als ulls de tots els que el miron”. En este sentit, l’alcalde declarava: “Indubtablement des de l’Ajuntament mirarem que és el que podem fer, estudiar si hi ha la possibilitat de rectificar el Pla o no i estudiarem quines mesures legals es poden prendre per a intentar reduir al màxim l’impacte visual que pugui comportar aquesta urbanització si al final es duu a terme”.

REDACCIÓ
Mitjans