Logotips d'organismes oficials

La Freixneda rehabilite el seu campanar i l’incorpore a les visites turístiques

La col·laboració entre ajuntament i arquebisbat s'ha centrat en la torre i en el teulat de l'església

Video Thumbnail
La Freixneda rehabilite el seu campanar i la incorpore a les visites turístiques
La Freixneda ha rehabilitat la torre del campanar, un element patrimonial de gran interès i que estarà obert de cara al públic. De fet, este mateix diumenge el municipi va organitzar una jornada de portes obertes a veïns i visitants per a donar a conèixer les intervencions que s'han fet durant estos

La Freixneda ha rehabilitat la torre del campanar, un element patrimonial de gran interès i que estarà obert de cara al públic. De fet, este mateix diumenge el municipi va organitzar una jornada de portes obertes a veïns i visitants per a donar a conèixer les intervencions que s’han fet durant estos últims mesos. Unes obres que van estar beneïdes pel capellà del municipi, Jose Vallejo, després d’una missa baturra que es va fer a l’església parroquial. Estes obres, que s’han centrat en la consolidació del campanar i la rehabilitació del teulat de l’església, i que han estat possibles gràcies al consistori i a l’arquebisbat de Saragossa, són només la punta de llança d’un projecte majúscul que vol impulsar La Freixneda. De fet, el consistori vol que es restaure tot l’edifici religiós. Per un costat, rehabilitar la fatxada i la cúpula del campanar, així com la recuperació de les figures d’alabastre destruïdes a la guerra, i que suposarien una inversió de 200.000 euros. Per un altre, recuperar tots els interiors, una intervenció que se n’aniria a més de 500.000 euros.

Frederic Fontanet és alcalde del poble i va apuntar que «ara s’ha fet una actuació bastant important del temple. Hem intervingut a la teulada i a l’estructura del teulat. Les cerxes que sustenten l’estructura estaven podrides per dins, d’aquí que les vam reomplir de resines i les hem consolidat en una estructura de ferro. Al teulat teníem moltes goteres, els coloms feien molts nius i l’estructura estava bastant debilitada». A través d’este projecte també s’ha actuat a la sagristia primitiva, encara que la part més visible de la restauració la trobem al campanar, i que gràcies a esta restauració ara es podrà visitar. Al respecte, Fontanet va destacar que «aquí s’han reparat les bigues interiors, s’han posat sistemes de protecció i hem aconseguit, amb un pressupost molt reduït, que la torre pugue ser visitable». Si pugem al campanar, des d’allí tindrem unes vistes privilegiades de tot el terme i també una bona panoràmica dels Ports. La torre formarà part de la ruta guiada ‘Los secretos de La Fresneda’, gràcies a la qual podrem conèixer l’interior dels edificis més emblemàtics del poble.

De fet, des de l’Oficina de Turisme es donaran dos opcions. Una d’elles serà la ruta ‘Los secretos de La Fresneda’, que incorpore la visita pels interiors d’alguns edificis, entre ells la torre del campanar, i un audiovisual. La segona opció és ‘Callejea La Fresneda’, gràcies a la qual descobrirem altres joies, com la capella del Pilar o les presons. Al mateix temps, des del consistori van considerar que esta restauració vol ser el punt de partida d’un projecte molt més important, i que passe per una rehabilitació integral de l’església. Al respecte, l’alcalde de La Freixneda va recordar que gràcies a la consolidació del teulat i de l’estructura, «els interiors ara no són tan urgents», defensant que primer de tot «seria interessant intervindre a la fatxada i a la cúpula de la torre». De fet, l’ajuntament té pressupostada esta actuació en uns 200.000 euros, la qual inclou recuperar els sants d’alabastre de la portalada. De cara a afrontar esta intervenció, així com una actuació dels interiors, el consistori creu que és imprescindible el compromís de les administracions superiors.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans