Logotips d'organismes oficials

Omezyma impulse un tast d’olis per a fer més cultura i pedagogia del producte de la terra

A través del programa 'Pon Aragón en tu Mesa' es vol apostar per productes de proximitat com són el vi, l'oli d'oliva, les ametles i el xocolate, la mel o el formatge

A partir de setembre, la intenció és traslladar estes xarrades i taules de treball a Vall-de-roures. | Foto: NDM

Posar en valor el producte de la terra i el consum de proximitat. A través del projecte ‘Pon Aragón en tu mesa’, el Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya està impulsant diferents trobades entre productors, restauradors i comerciants, i d’esta manera donant a conèixer els productes de qualitat de les nostres comarques perquè estiguen presents en les cartes i les lleixes dels negocis del territori. Si fa uns dies es va començar amb el vi, la segona experiència s’ha centrat en el món de l’oli, un producte que forme part del nostre ADN i que ha segut (i és) motor econòmic de les dos comarques. Una trentena de persones van participar en esta jornada que es va impulsar des del Grup d’Acció Local i que va albergar Alcanyís. En ella es van trobar productors d’oli, almàsseres i restauradors, i va servir no només per a conèixer les característiques d’un bon oli d’oliva verge extra, sinó també per a fer propostes de maridatge i fer pedagogia d’un producte de la terra molt saludable.

Joaquín Lorenzo és gerent del Grup d’Acció Local, i va recalcar que «esta proposta va ser molt interessant. Va reunir productors d’oli de cooperatives i d’almàsseres, i també el sector de l’hostaleria». Una proposta que «demostre que ens quede molt per aprendre dels nostres productes, com ara de l’oli d’oliva verge extra, el qual té moltíssimes possibilitats a la nostra cuina i té un paper fonamental, tant per al sabor dels nostres plats com per a la salut». L’oli d’oliva, un producte de casa nostra i determinant de la dieta mediterrània, però que lamentablement, i sobretot marcat pel preu, perd terreny en relació a l’oli de llavor, principalment de gira-sol. Lorenzo va explicar que «l’oli d’oliva, a part de ser motor econòmic de les nostres comarques, és molt més digestiu i molt més saludable». De fet, «quan fregit amb oli d’oliva, els aliments no absorbeixen l’oli. En canvi, quan cuinem amb oli de gira-sol, mengem molts més greixos».

L’oli de gira-sol és un dur competidor. Però també ho són les grans empreses que es dediquen a la comercialització de l’oli d’oliva pur, i que hauríem de diferenciar de l’oli d’oliva verge extra (AOVE). De fet, iniciatives com la que es va impulsar l’altre dia a Alcanyís van en esta direcció: en formar el paladar dels consumidors i en exigir un bon oli. De fet, i si encara quede molt per treballar en el sector del vi, tot i que cada vegada són més els bars i restaurants que aposten pel producte de la terra, en el món de l’oli la cosa encara està més verda. «Hi ha molts bars i molts restaurants que tenen setrills o monodosis que no són d’oli de la terra. O quan se celebren actes massius o venen empreses de càtering, l’oli te’l solen servir amb dosis de plàstic que no és d’aquí». El gerent del Grup d’Acció Local creu que el client del territori ha de canviar el xip i començar a exigir un bon oli, com és l’oli de la varietat empelt que es produeix al Baix Aragó i al Matarranya.

La televisió tampoc ajude. Joaquín Lorenzo va recordar que «les grans empreses que es dediquen a l’oli comercialitzen oli pur d’oliva», que és «una barreja d’oli refinat i oli d’oliva verge extra», i que el paladar del consumidor ha estat domesticat amb eixe gust «més pla». Des d’Omezyma, Lorenzo va recalcar que «les campanyes que estan eixint a la televisió parlen d’oli d’oliva i no d’oli d’oliva verge extra». D’aquí que iniciatives com la que es va impulsar a Alcanyís, on s’han donat a conèixer el caràcter i les propietats del nostre oli, són molt importants. De fet, i a partir de setembre, la intenció és traslladar estes xarrades i taules de treball a Vall-de-roures. No sol a través del vi i de l’oli d’oliva del territori, sinó també a través d’altres productes que formen part del nostre ADN. Entre altres, ‘Pon Aragón en tu Mesa’ té previst reunir productors de mel, ametles, xocolate i formatge, i que siguen ells els encarregats de traslladar als restauradors les qualitats del seu producte.

Reconeixements des d’Israel
Precisament, i parlant d’oli, el concurs internacional Terraolivo, que es dedique a l’oli d’oliva verge extra, va premiar onze entitats que formen part de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Aceite del Bajo Aragón, entre elles la cooperativa de Valljunquera San Miguel.

R. LOMBARTE
Mitjans