Logotips d'organismes oficials

El president Lambán propose a la ministra de Transició Ecològica crear comunitats energètiques locals

S'han plantejat dos projectes pilot, que aniran a la plataforma de Platea i a la població d'Andorra

El president d'Aragó, Javier Lambán, va mantindre una reunió amb la vicepresidenta tercera de Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. | Foto: NDM

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha presentat una proposta a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, de cara a la creació de comunitats energètiques locals que s’obren a la participació de ciutadans i autoritats locals en projectes d’energies renovables. La iniciativa, ben rebuda per la titular del ministeri, passe per l’agrupació dels productors amb ajuntaments i empreses perquè, connectats directament, puguen crear un circuit propi fora de la xarxa elèctrica nacional. Des del punt de vista del president aragonès, esta fórmula podria permetre una reducció d’un 50 a un 60 per cent del cost de l’energia, «el que ens reforçarà com a comunitat atractiva per a les inversions», va explicar Lambán.

En este moment, estan pendents de resoldre algunes al·legacions presentades al juny al decret corresponent per part del Clúster de l’Energia d’Aragó, que treballe amb el Govern d’Aragó perquè l’àmbit de constitució de les comunitats energètiques locals beneficien a la pràctica totalitat de l’autonomia, «tinguen o no molins». Cal recordar que fins al pròxim 15 de setembre es poden presentar projectes de comunitats energètiques locals. Ara mateix ja hi ha dos resoltes, i «que seran els pilots o models d’estes figures il·lusionants tant per a natres com per al ministeri» i que s’implantarien en un primer moment a la plataforma logística de Platea i al municipi d’Andorra, per després estendre’s a diferents zones d’Aragó.

Per a Lambán, la creació d’estes comunitats energètics locals busque la bonificació del subministrament, la reducció d’emissions de CO2, l’atracció de nova indústria i la disminució del cost de l’energia descarbonitzada emmagatzemada. Al respecte, el president d’Aragó va entendre que «no volem que ens passo com fa cent anys, quan per industrialitzar Catalunya es van omplir d’embassaments totes les muntanyes del Pirineu. No volem que ara, amb el nostre cerç, el nostre sol i la nostra xafogor, s’industrialitzen regions limítrofes a Aragó i que estos recursos naturals no beneficien els aragonesos, tant als ciutadans com a les empreses». Lambán va recordar també que en unes setmanes es firmarà el conveni de transició justa.

REDACCIÓ
Mitjans