Logotips d'organismes oficials
blank

La desocupació al Matarranya cau de la mà del turisme i se situe per davall dels inicis de la pandèmia

S'ha passat dels 254 als 221 veïns sense faena en un mes d'agost que sol tindre un comportament negatiu en comparació al juliol

Gràfic de l'atur registrat a l'Aragó. | Foto: INAEM

La desocupació registrada a l’Aragó en acabar el mes d’agost de 2021 ha suposat una disminució de 3.528 persones respecte al mes de juliol, que supose un 5,02 per cent de retrocés en un mes. Una caiguda que canvie el paradigma de l’agost, que sol ser un mes en el qual sol pujar la desocupació en relació al juliol. Al llarg de les últimes dos dècades, només a l’agost de l’any 2003 va baixar la desocupació en relació al mes anterior. Esta bona conjuntura s’està vivint a tota Espanya, on el treball ha pujat en 2,42 punts. A nivell aragonès, en estos moments trobem 66.736 desocupats, que tot i ser un número bastant significatiu, és més baix que el que teníem a inicis de pandèmia. I és que durant el mes de març del 2020 hi havia un total de 72.481 persones sense faena.

A nivell provincial, les xifres també són prou importants. I és que la desocupació ha baixat en un 5,57 per cent a Terol durant el mes d’agost, més del doble que la mitjana nacional, i els quarts millors registres a nivell provincial de tot l’estat. En el cas de Saragossa, la caiguda de la desocupació ha segut de 4,99 punts, i a Osca és d’uns 4,86 punts. Si ens centrem en les xifres del Matarranya, destacar que els nivells de desocupació han baixat a les 221 persones, uns números millors que els del mes passat (quan teníem 254 aturats) i també millors que les de fa un any. De fet, els números són inclús millors que els de juliol de l’any 2019, quan teníem 222 veïns sense faena al territori, que és el registre mes baix dels últims tres anys. Entre els desocupats al Matarranya trobem un total de 98 hòmens i 123 dones, i serveis és el sector que millor ha notat a l’agost, gràcies al turisme.

Per municipis, podem destacar que la desocupació ha baixat en l’últim mes en nou municipis. En números absoluts destaque Vall-de-roures, on s’ha passat de 99 a 80 veïns sense faena de juliol a agost. L’acompanyen Valljunquera (de 12 a 7 desocupats), Queretes (de 19 a 17), Torredarques (de 3 a 1) i Fontdespatla (de 7 a 5), seguit de Massalió (de 12 a 11), Mont-roig (de 6 a 5), la Vall del Tormo (de 15 a 14) i Calaceit (de 22 a 21 desocupats). Per la seua part, set municipis mantenen els mateixos números que el mes passat. És el cas de La Freixneda (25 persones sense faena), Pena-roja (10 veïns), Beseit (7), La Portellada, Lledó i Arenys (tots tres municipis amb 3 desocupats) i la Torre del Compte (1 parat). Creix la desocupació de forma molt simbòlica a dos municipis. Són Fórnols, que passe de 2 a 3 (+1), i Ràfels, de 3 a 5 (+2).

R. LOMBARTE
blank Mitjans blank