Logotips d'organismes oficials

La Taula del Sénia reprèn les Jornades Europees sobre Patrimoni

Per ara s'han confirmat 22 activitats, entre elles una escapada pels espais naturals de Pena-roja. Vall-de-roures, La Sénia i la Pobla de Benifassà rescaten la trobada al Tossal del Rei

Veïns d'Aragó, País Valencià i Catalunya van fer una excursió fins al Tossal del Rei. | Foto: NDM

La ‘Taula del Sénia’ ha decidit reprendre estos mesos les Jornades Europees de Patrimoni, un variat calendari d’activitats de caràcter cultural, patrimonial i natural que es viuran pels diferents pobles que integren la mancomunitat. Després d’un any 2020 on la programació va quedar congelada per culpa de la covid, esta tardor, donada l’evolució de la pandèmia, s’ha reprès la programació. En total, hi haurà 22 propostes, algunes de les quals ja s’han celebrat. Una d’elles, i segurament la més simbòlica i emblemàtica de la Taula del Sénia, és la Festa del Tossal. Enguany no ha segut una festa pròpiament dita, sinó més bé una trobada entre veïns dels tres municipis de frontera: Vall-de-roures (Aragó), la Pobla de Benifassà (País Valencià) i La Sénia (Catalunya).

Sobre esta activitat, la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Tere Adell, va apuntar que «és tota una alegria poder reprendre esta activitat al Tossal del Rei. Donades les restriccions, enguany l’hem definit com una trobada, perquè no es pot fer ni dinar de germanor ni degustació de productes». Però parlem «d’un dia de molta emoció, perquè abans de la pandèmia era un dia de retrobament entre veïns que pràcticament sol es veiem d’any en any». Al Tossal del Rei va assistir gent de diferents racons del Territori Sénia, tant d’Aragó i Catalunya com de València. I el desig va anar precisament en esta direcció: que el pròxim 2022 es pugue celebrar una festa com cal. Adell va recordar que el Tossal del Rei és tot un símbol. De fet, «si la mancomunitat hagués de tindre una seu física, hauria de ser aquí dalt».

Al marge de la trobada del Tossal del Rei, des de la Mancomunitat s’han programat moltes activitats més. Per ara s’han confirmat 22 propostes diferents. Una d’elles recorrerà diferents racons del terme de Pena-roja, pujant a la Puntassa pel barranc d’en Ferri i baixant pel cingle de Sant Jaume i les Roques del Masmut. A la vegada, també s’han programat visites a l’antic molí d’oli de La Jana, rutes pel patrimoni hidràulic de diferents termes, així com descobrir el patrimoni religiós de Vallibona. Des de la Taula del Sénia no descarten que s’acaben programant algunes propostes més. A diferència d’altres edicions, que solien versar sobre una temàtica en concret, enguany les propostes eren lliures. Això sí. Davant de la pandèmia, per assistir a les propostes és imprescindible inscripció prèvia.

Totes les propostes es poden consultar a la pàgina web tauladelsenia.org.

R. LOMBARTE
Mitjans