Logotips d'organismes oficials

Indumentària Solidària

El projecte 'Rememora' està treballant en els calendaris solidaris de 2022. Enguany s'han tret fotografies a Mont-roig i Fórnols. Els diners dels calendaris aniran a l'Asociación Española Contra el Cáncer

Video Thumbnail
El projecte 'Rememora' prepara els nous calendaris solidaris de 2022
La indumentària tradicional té un valor etnogràfic de primer nivell. I des de fa uns anys, té també un gran valor solidari. Tot gràcies al projecte 'Rememora', que fa unes setmanes es va tornar a vestir amb robes d'època per a immortalitzar les escenes costumistes que conformaran el calendari solida

La indumentària tradicional té un valor etnogràfic de primer nivell. I des de fa uns anys, té també un gran valor solidari. Tot gràcies al projecte ‘Rememora‘, que fa unes setmanes es va tornar a vestir amb robes d’època per a immortalitzar les escenes costumistes que conformaran el calendari solidari de 2022. Un projecte que va nàixer ara fa quatre anys de la mà de l’associació ‘Sempiterna de Valldesgorfa i de personal de l’Hospital d’Alcanyís, i que durant les últimes edicions s’ha centrat en recaptar diners amb la venda d’uns calendaris ben originals. Enguany, i entre les diferents fotografies que inclouran el calendari, trobarem escenes costumistes per la població de Mont-roig i per l’ermita de Montserrat de Fórnols. Al calendari hi han col·laborat, de forma completament desinteressada, un munt de persones, les quals portaven diferents vestits i peces de roba antiga que formen part de la indumentària tradicional d’Aragó.

Dabí Latas és una de les cares visibles d’este projecte solidari que enguany viurà la seua quarta edició, i va recalcar que «donat l’èxit que té la iniciativa, al llarg d’estos dies estem tancant el calendari solidari de 2022». Un calendari que «integrarà un total de 12 fotografies, una per a cada mes de l’any, més una altra fotografia que serà la portada». Entre els escenaris seleccionats, «enguany trobem tres fotografies costumistes fetes a Mont-roig i a Fórnols», i els diners que es recapten es destinaran a l’Asociación Española contra el Cáncer. Un projecte, ‘Rememora’, batejat amb un nom per a res innocent. Per un costat, l’integre l’associació ‘Sempiterna’, la qual treballe «en l’estudi i la divulgació de la indumentària tradicional d’Aragó, en especial en la indumentària del Baix Aragó i Matarranya», va recordar Latas. La segona pota del projecte l’encapçalen treballadors de l’hospital, que a través de ‘Rememora’ «volen traure de l’oblit algunes malalties».

Els diners dels calendaris aniran a l’Asociación Española Contra el Cáncer. | Foto: M. Jiménez

El projecte ha tingut una excel·lent resposta des del primer dia, i si durant la primera edició es van fer 500 calendaris, l’any passat la tirada va ser de 1.000 exemplars. Dabí Latas va recalcar que «tenim una pàgina web, rememora.org, des d’on venem els calendaris. Tenim clients més enllà d’Aragó. De França, d’Alemanya, de Portugal… Inclús algun grup folklòric d’altres regions ens reserve calendaris per a repartir entre els seus socis». Però si la venda dels calendaris és un èxit, també ho és la participació en les fotografies. Latas va explicar que «cada fotografia és una bogeria, perquè algunes d’elles tenen molt de públic. I lamentablement, la resposta està sent tan bona que molta gent que vol participar en les fotografies es quede fora». De fet, cada any participen aproximadament 100 models en el calendari solidari que s’impulse a través de ‘Rememora’. Del calendari de 2022 quede pendent la foto de portada, que es farà el pròxim 24 d’octubre. Una vegada editada, el calendari s’enviarà a impremta.

Passió per la roba
Dabí Latas és professor al IES Matarranya i un apassionat de la indumentària popular. «Sóc un enamorat de la roba tradicional i dels teixits antics, i per estos pobles busco la roba que vestien els nostres avantpassats per a conèixer-la, investigar-la i, en el cas de que algú la vulgue vendre, incorporar-la a la meua col·lecció». De fet, Latas va recordar que la indumentària tradicional «té un gran valor. Possiblement no a nivell econòmic, però sí a nivell històric, perquè moltes peces que vestien els nostres avantpassats, i sobretot les que duien en el dia a dia, han desaparegut». L’associació ‘Sempiterna’ expose una col·lecció d’indumentària tradicional molt interessant a les seues instal·lacions de Valldesgorfa.

Text: R. LOMBARTE
Vídeo: M. JIMÉNEZ
Mitjans