Logotips d'organismes oficials

Concentracions, tallers i grafitis en el Dia de l’Eliminació de la Violència contra la Dona

Diputació impulse unes senyals liles visibles a tots els municipis del Matarranya. La capital comarcal impulse la campanya 'Valderrobres, dando luz x la igualdad'

Video Thumbnail
25N Matarranya
Entitats i associacions del territori i de la província van impulsar diferents accions el dijous 25 de novembre per commemorar el Dia de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Probablement, la campanya més visible és la que ha impulsat la Diputació Provincial, i que ha consistit en l'elaboraci

Entitats i associacions del territori i de la província van impulsar diferents accions el dijous 25 de novembre per commemorar el Dia de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Probablement, la campanya més visible és la que ha impulsat la Diputació Provincial, i que ha consistit en l’elaboració d’unes senyals de trànsit a color lila en punts visibles de totes les poblacions de Terol. Al respecte, la diputada d’igualtat i alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver, va destacar que col·locar estes senyals «simbolitze la unió existent entre tots els nostres pobles per lluitar per una causa comú, eradicar la violència de gènere en totes les formes i mostrar a les víctimes que les institucions estem per ajudar. Amb una mateixa simbologia a tots i cadascun dels nostres pobles, demostrem una mateixa lluita compartida».

Diferents imatges dels senyals en contra les agressions sexistes. | Foto: NDM

De fet, la Diputació va fer també la lectura d’un manifest i un minut de silenci en record de les víctimes, mostrant amb dolor la seua repulsa i unànime condemna de l’assassinat de 37 dones i 5 menors en el que portem d’any. La mateixa diputada d’igualtat va afegir que «la violència de gènere és una de les lacres socials més grans que hi ha a la nostra societat. Cada any moren dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles, i encara hi ha massa dones que callen i oculten el maltractament al qual estan sotmeses». Per a Traver, «este silenci, en alguns casos, les mate. Denunciar salva vides, i per tant ha de ser com a societat una de les nostres prioritats descobrir esta violència encara invisible». Durant el 25N també es va viure alguna concentració al Matarranya.

Una campanya constant per la igualtat
Des de Vall-de-roures, la capital del Matarranya, han estat organitzant al llarg de la setmana diferents iniciatives relacionades amb el dia per l’eliminació de la violència contra les dones. Des del municipi han arrencat un projecte de llarg recorregut, i que porte el nom de ‘Valderrobres dando luz x la Igualdad’, compromès en la lluita contra la violència de gènere i que s’ha intensificat al voltant del 25N amb diferents propostes. Carmen Lorente, tècnica de cultura de l’ajuntament, va destacar que «són unes activitats més dins de la campanya d’igualtat i en contra de la violència de gènere que hem iniciat ara, i que ens acompanyarà durant els pròxims anys». Una campanya que busque «unir-nos en la lluita del 25N i crear una mica d’unió, i que la població se sensibilitze en esta matèria».

Els actes pel 25 de novembre es van iniciar amb l’obra de teatre ‘Espérame en el Cielo’, un taller de Tote Bags, on les participants van estampar diferents lemes i il·lustracions reivindicatives en bosses de tela, i un altre taller sobre mandales que ha quedat exposat a l’Oficina de Turisme de la localitat i que va agradar molt a les participants. Una exposició que es podrà visitar fins a este diumenge. Durant esta campanya també s’ha pensat en els més menuts, i que durant la tarde del divendres poden participar en diferents tallers relacionats amb la infància i la igualtat. A més, diferents negocis del poble s’han compromès amb la campanya ‘Valderrobres dando luz x la Igualdad’ i han creat punts lila als seus locals, per donar suport i informació a qui ho necessite.

Concurs de fotografia i de grafitis
Paral·lelament, des del Departament de Joventut de la Comarca, al llarg d’estes setmanes també s’ha estat treballant per la igualtat. De fet, i durant algunes tardes, s’han organitzat diferents propostes per als més jóvens. Una d’elles va consistir en un taller d’improvisació teatral, el qual va estar acompanyat també d’un taller de pintura. Al mateix temps, des de l’IES Matarranya, i en el marc d’esta mateixa campanya, els estudiants de la nostra comarca han col·laborat en l’elaboració d’un nou grafiti que decore les parets de l’institut. Des de l’Àrea de la Dona de Comarca també s’ha estat treballant en una campanya per a sensibilitzar a la població sobre la violència contra les dones. Una iniciativa que ha incorporat un concurs de fotografia. Els premis es van donar el mateix 25N a la població de La Freixneda.

Mural per la igualtat de l’IES Matarranya. | Foto: NDM

I des d’alguns municipis del Matarranya també s’han fet accions. A La Portellada, i de la mà dels xiquets i xiquetes del poble, es va fer una lectura de qüentos en pro de l a dona al món rural.

 

M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans