Logotips d'organismes oficials

Els pressuposts dels grups LEADER per al tram 2023-2028 cauran als 55 milions d’euros

Supose una retallada del 50% si ho comparem amb els diners que s'han destinat durant l'actual període. El nou LEADER contemple la creació de projectes tractor que beneficien tot el territori

Alquézar va albergar al desembre una reunió de tots els grups LEADER on es va parlar del tram pressupostari dels anys 2023-2028. Foto: NDM

Els grups LEADER d’Aragó patiran una retallada significativa dels seus pressupostos de cara al tram 2023-2028. Així es va desprendre de la reunió celebrada a inicis de desembre a Alquézar, on es va anunciar la proposta que plantege la direcció general de Desenvolupament Rural, i que contemple un pressupost total de 55 milions. Per tant, una caiguda de pràcticament el 50 per cent de l’actual pressupost que sumen entre els 20 Grups d’Acció Local que tenim a Aragó. De fet, i en declaracions a este mitjà, Joaquín Lorenzo, que és gerent del GAL Baix Aragó – Matarranya, va concretar que «parlem d’una retallada significativa, perquè estem en un període en el que se’ns van dotar 110 milions d’euros, aproximadament». En tot cas, i segons va afegir Lorenzo, «es mantenen els grups i es manté el programa» i es torne, en certa manera, al format anterior, on els grups d’acció «teníem més llibertat i més responsabilitats».

Al mateix temps, Lorenzo va explicar que una de les novetats d’este nou tram 2023-2028 serà que «cada territori haurem de definir un projecte paraigües o tractor, el qual beneficie a tot el territori». Per tant, «els grups d’acció no sol ens dedicarem a repartir diners entre els promotors, sinó que cada grup, en col·laboració amb les comarques representades, buscarem un projecte estratègic, una cosa que durant el període actual no hem pogut fer». Sobre esta matèria, el gerent del GAL Baix Aragó – Matarranya va entendre que «és molt important ajudar als emprenedors, però també és significatiu crear projectes que cobreixen les necessitats de tots». I com a exemple, Joaquín Lorenzo va parlar d’una iniciativa que s’ha fet a Biescas i a Jaca, la qual consisteix en la creació d’obradors compartits. És a dir, uns espais legalitzats i compartits que poden usar tant aquells emprenedors que es dediquen a la carn, com aquells que elaboren aiguardents o fan melmelades.

Un pressupost curt
En relació a la partida assignada per al tram 2023-2028, des d’Omezyma creuen que «tal com estan evolucionant les sol·licituds al territori, ens quedarem curts». D’aquí que «caldrà recordar-li al Govern d’Aragó de la importància dels grups LEADER i reclamar més diners per a cobrir les necessitats dels emprenedors». Joaquín Lorenzo va defensar que el LEADER «obre moltes oportunitats. Són unes ajudes idònies per a iniciar projectes». De fet, i des dels grups d’acció local, «hem demanat inclús que estes ajudes no sol estiguen lligades a inversió», sinó que per al col·lectiu jove, durant els tres primers anys de funcionament del negoci, «puga cobrir també costos de la seguretat social i del salari mínim» i ajudar, d’esta forma, «a impulsar treball al món rural». De fet, en regions com Astúries s’està treballant en esta direcció, i està tenint una gran resposta entre els emprenedors més jóvens, ja que els assegure una mica de coixí per afrontar els primers anys de negoci.

Fa unes setmanes, el Grup d’Acció Local va assignar un total de 340.000 euros a projectes que s’impulsen al Baix Aragó i el Matarranya. Uns diners amb els que s’han pogut aprovar «totes les sol·licituds que teníem pendents de fa un any per falta de pressupost». De fet, i des d’Omezyma, van recordar que «la gent té ganes de fer coses, d’invertir, d’emprendre, i tenim molts exemples de gent jove del territori que aposten pels seus projectes». Cal recordar també que ara està obert un cinquè tram dels LEADER, i que es tancarà el pròxim 28 de febrer. Al respecte, Lorenzo va dir que «posarem a disposició tots aquells diners que sobren de la vigent convocatòria». Més complicat serà trobar assignació pressupostària per al sisè tram, el qual es tanque l’últim dia de setembre del present 2022. Per això, des del Grup d’Acció Local recorden a tots els emprenedors que si tenen alguna idea pensada i madurada, millor presentar-la abans del 28 de febrer.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans