Logotips d'organismes oficials

La UME s’entrene al Matarranya en la lluita contra els incendis

Més de 200 militars han estat entre Mont-roig, Pena-roja i Fontdespatla fent maniobres en extinció forestal

Video Thumbnail
La UME s’entrene al Matarranya en la lluita contra els incendis
229 militars i 75 vehicles tant pesats com lleugers han estat els protagonistes de moltes mirades tant a Pena-roja com a Mont-roig i Fontdespatla. I és que la Unitat Militar d'Emergència ha estat des del passat dilluns dia 6 fins al dijous 9 de juny fent uns exercicis per simular de la manera més re

229 militars i 75 vehicles tant pesats com lleugers han estat els protagonistes de moltes mirades tant a Pena-roja com a Mont-roig i Fontdespatla. I és que la Unitat Militar d’Emergència ha estat des del passat dilluns dia 6 fins al dijous 9 de juny fent uns exercicis per simular de la manera més real possible un incendi forestal. En concret, ha estat el Cuarto Batallón de Intervención de Emergencias (BIEM IV) l’encarregat de fer estes maniobres. El comandant Luis Martínez ens explique en què han consistit. «Fa uns mesos es va designar un equip dʻavaluadors i preparació de l’exercici i són els encarregats de simular estes condicions al més mínim detall».

Porten un guió de pel·lícula, per dir-ho així, on es van succeint una sèrie de factors que provoque finalment l’activació de la UME amb motiu d’un incendi forestal. La prova es porte al més mínim detall. I és que este exercici també ha passat per temes de protocol. Dins d’esta l’activitat, la UME va rebre una simulada Margarita Robles, ja que la fictícia ministra de Defensa va arribar en helicòpter al camp de futbol de Pena-roja de Tastavins. «Ho simulem tot, de situacions que poden donar lloc en un incendi real amb l’objectiu de millorar la nostra preparació i donar un servei final el més perfecte possible», va concretar el comandant Martínez.

Les competències en emergències provocades per riscos naturals, en matèria de protecció civil, estan transferides a les comunitats autònomes, i són les que sol·liciten l’activació de la UME quan consideren que els seus mitjans no són suficients per atendre l’emergència i necessiten mitjans extraordinaris. «Aquí és quan entrem a jugar natres, els mitjans de l’Estat, i a través de la delegació de govern eleven la sol·licitud, que arribe al Ministeri de Defensa, i en aquell moment comencem la nostra intervenció a l’incendi».

La Unitat Militar d’Emergències està preparada els 365 dies de l’any per a qualsevol tipus de desastre, però amb vista a la campanya d’estiu el més probable que pot passar són incendis forestals. La comarca del Matarranya ja va patir bastants focs d’estes característiques, els més greus durant l’estiu del 2009. Estos exercicis serveixen als militars no només com a colofó final a la seua preparació de cara a la lluita contra incendis, sinó per a reconèixer el terreny en uns mesos especialment calents. «Això és una màxima des que van crear la unitat. Ens preparem per les pitjors situacions, però esperem no haver d’actuar», destaque el comandant.

La Unitat Militar d’Emergències
La UME és una unitat de les Forces Armades Espanyoles creada l’últim trimestre del 2005 per actuar davant de qualsevol catàstrofe o urgent necessitat de la forma més ràpida i eficaç a qualsevol punt del país. En concret, el BIEM IV centre la seua zona d’actuació a les comunitats autònomes d’Aragó (la seva ubicació és la Base Aèria de Saragossa), Catalunya, el País Basc, la Rioja, Navarra i la província de Sòria.

Estos militars, amb una preparació específica basada en catàstrofes naturals i sanitat d’emergència, fa 17 anys que actuen. Han hagut d’intervindre a tot el territori espanyol en casos com incendis forestals, les borrasques Glòria i Filomena o durant la pandèmia, així com en algunes missions internacionals.

ISABEL APARICIO
Mitjans