Logotips d'organismes oficials

Ràfels acull el camp de Jóvens dinamitzadors rurals

Una 40ena d'Antenes Informatives d'Aragó han participat d'una experiència que s'ha allargat durant cinc dies

El retorn del Camp de Treball JDR. Foto: R. LOMBARTE

Ràfels va protagonitzar durant l’última setmana de juny el retorn del Camp de Treball JDR, una experiència en la qual han participat una 40ena de jóvens i que està oberta a totes les Antenes Informatives d’Aragó. Durant cinc dies, les Antenes Informatives han conviscut a Ràfels, on s’han implicat amb la vida diària del poble i han protagonitzat diferents tallers i iniciatives. Un mural al pavelló, o la incorporació d’algunes originals escultures per l’entorn de Ràfels, és el resultat d’una experiència pensada per als jóvens i que havia quedat congelada per la pandèmia. Al respecte, Hiba Messaoudi, des de Casp, va concretar que «ha segut una experiència súper bonica, i els veïns ens han explicat un munt de coses interessants».

Walid Tahiri, també des de Casp, va afegir que «ha segut una setmana molt intensa. Natres hem estat amb la gent gran, i ens han ensenyat moltíssimes coses, com ara fer sabó tradicional. Que, per cert, va de meravella». Un aprenentatge recíproc que, segons va destacar Lucía Antoñedo, des d’Utrilles, «ha enriquit molt la nostra capacitat social. Hem après molt, hem conegut coses i pobles nous, i penso que els pobles menuts tenen molt a dir». Paral·lelament, Lucía Martínez, des d’Escatró, va recalcar que «al principi, quan ens van dir que estaríem una setmana amb tenda de campanya, pensava que es faria molt llarg. Però ha passat la setmana i és tot un poc trist perquè el camp de treball s’acabe i ens ha agradat molt».

Per la seua part, Nuri Gasulla, tècnic de Joventut de la Comarca del Matarranya, va destacar que «marxem molt contents d’esta experiència. Tant l’organització com els participants han fet una valoració molt xula d’esta setmana de convivència, i cal destacar la predisposició de l’ajuntament i de tota la gent del poble». I és que «tant els jóvens, com els xiquets, com la gent gran del poble s’ha implicat moltíssim en el camp de treball». El resultat d’esta experiència es mostre per diferents racons de la població, com ara la plaça major. De fet, «amb les dones van fer unes floreres súper xules que va ser idea i resultat de tots»,creant-se uns ‘baturros’, uns minions o un osset que omplen de color els carrers històrics de Ràfels.

Els jóvens del camp de treball també van treballar amb els xiquets, preparant-los tallers, van visitar algun poble veí, i al pavelló de Ràfels van pintar un mural que «no deixe de ser el record d’una experiència gratificant que, esperem, s’emporten tots a casa». Un camp de treball que ha estat possible a través del projecte Jóvens Dinamitzadors Rurals, i que a Ràfels ha portat a diferents jóvens de tots els racons de l’Aragó. De fet, el camp de treball és una de les activitats que s’ha tornat a posar en marxa després de dos anys parat per la pandèmia. La previsió és que el pròxim 2023 s’impulso una nova edició del Camp de Treball JDR, tot i que segurament la parada es farà en una altra comarca d’Aragó.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans