Logotips d'organismes oficials

Mont-roig es convertix este dissabte en la capital nacional del tall de magre

Per primera vegada el Concurs de tall de magre d'esta localitat del Matarranya serà classificatori per a la final del Campionat d'Espanya de 2023

Els visitants a més de veure l'espectacle, podran degustar els plats tallats pels professionals a un preu popular. | Foto: NDM

Mont-roig celebra este cap de setmana la VI edició del seu Concurs de tall de pernil amb la mirada posada en la competició nacional, ja que, per primera vegada, el resultat serà classificatori per a la XIII final del Campionat d’Espanya 2023.

La competició començarà a partir de les 11.30 hores al Jardí La Noguera de la Posada Guadalupe. A Mont-roig competirandurant dos hores set talladors, vinguts d’arreu del país, que disposaran d’una peça de pes i característiques similars. El jurat puntuarà el perfilat de la peça, l’estil del tallador, la neteja col·locació i ordre de la zona de treball, la rectitud del tall, la grandària i gruix del tall, la rematada i l’aprofitat al màxim de la peça, l’eficàcia i eficiència o l’emplatat en general. Han de presentar tres plats (maça, babilla i punta) i un altre lliure creatiu de qualsevol part del pernil.

Els visitants a més de veure l’espectacle, podran degustar els plats tallats pels professionals a un preu popular. Fernando Guarc, organitzador del concurs, anima a tothom a acostar-se a Montroig a “passar un matí molt divertit i per la gent que mai ha vist un concurs de talladors es sorprendrà, perquè veurà com un producte gastronòmic passa a ser artísitc”. A més, entre els assistents es sortejarà un pernil de denominació d’origien Teruel.

La Diputació de Terol patrocina aquest concurs amb el qual es valora un dels principals productes agroalimentaris de la província, així com la millor manera de presentar-lo a l’usuari. El president Manolo Rando i la diputada Susana Traver es van interessar durant una visita a la localitat del Matarranya per l’organització d’esta cita que, com a classificatori nacional, ha requerit una major inversió i una organització més rigorosa, necessitant la col·laboració d’un major nombre de voluntaris. Impulsat per l’Ajuntament de Mont-roig, serà avalat i supervisat per l’Associació Nacional de Talladors i Talladores de Pernil (ANCJ) i compta amb el suport del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pernil de Terol, els assecadors de la comarca, comerços locals i entitats financeres.

“La imatge de la província de Terol va unida a la del Pernil de Terol. Per això farem tots els esforços per donar-li visibilitat, en l’aposta per la qualitat alimentària i per a promocionar la millor forma de presentació en els establiments hostalers, especialment en els nostres”, va dir Rando en valorar la col·laboració de la DPT en el Concurs.

Per part seua, l’alcaldessa de Mont-roigGloria Blanc, va agraïr la col·laboració de la DPT en l’esdeveniment i va apuntar que el Concurs pretén ser un “senyal d’identitat més” en una localitat on el pernil és important tant en la seua cultura gastronòmica com en la seua economia. “Comptem amb un assecador des dels anys 80 que ha sabut posicionar-se gràcies a la unió de voluntats i la força de la col·laboració institucional i privada, generant no sols ocupació i riquesa, sinó també una associació indissoluble entre la qualitat alimentària i l’origen”, va assegurar.

El president va recalcar la importància d’un bon tall per a degustar un producte de la qualitat i valor gastronòmic del pernil. “Una mala presentació fa perdre tant encant com valor i, segons m’han assegurat tots els experts i així ho comprovem els usuaris, un bon tall realça les seues propietats organolèptiques i ens fa gaudir més de la seua degustació en tots els sentits”, va dir Rando abans de recordar que l’àrea de Turisme de la DPT i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen han posat en marxa el projecte “Estreles Pernil de Terol” per a formar a hostalers i premiar als qui millor presenten el producte. “És invertir en el futur. Si no presentem plats de qualitat, la imatge que donem va en contra de tots els esforços i tota la inversió que estem fent per a promocionar un producte estrella de la nostra província”, va afirmar.

 

REDACCIÓ/MJG
Mitjans