Logotips d'organismes oficials

La desocupació puge a l’Aragó i al Matarranya durant el mes de setembre

La finalització de la campanya d'estiu sol marcar un increment en les llistes de parats. A nivell interanual, la desocupació ha crescut en 11 veïns a la nostra comarca

Gràfic de les dades de l'atur a l'Aragó. | Foto: INAEM

La desocupació registrada a Aragó en acabar el mes de setembre del 2022 ha registrat un petit repunt de 129 persones respecte a l’agost, de manera que la comunitat autònoma ha pujat als 58.369 aturats registrats a les oficines públiques d’ocupació, segons les dades publicades esta setmana pel Servei Públic d’Ocupació Estatal. En vista de la sèrie històrica, la desocupació registrada en els mesos de setembre tendeix a pujar respecte al mes d’agost, a causa de la finalització de contractes associats a la temporada d’estiu. Així, en els últims vint anys l’atur ha augmentat mensualment a Aragó en 13 ocasions, mentre que ha disminuït els set restants. El comportament mensual de la desocupació durant el mes de setembre presente algunes disparitats quant a sexe, trams d’edat, províncies o sectors. D’esta manera, i atenent el gènere, l’atur va pujar en un mes en 271 hòmens (1,19% mensual), però va caure en 142 dones (-0,40% mensual).

Pel que fa a les províncies, la desocupació en este mes de setembre va augmentar en 294 persones a Osca (3,77% mensual) i en 142 persones a Terol (3,08% mensual), mentre que va caure a Saragossa en 307 persones (-0,67% mensual). Si ens centrem en la nostra comarca, hem de destacar que la desocupació ha pujat d’una forma més pronunciada que a nivell autonòmic. Si en el mes d’agost els nivells de desocupació del Matarranya eren de 213 persones, en l’últim mes han pujat als 237 desocupats. Per tant, la desocupació ha pujat en 24 persones. De fet, a la nostra comarca la desocupació sol pujar durant el mes de setembre, motivat sobretot pel sector serveis. Al Matarranya, la desocupació ha pujat tant entre els hòmens (+13) com entre les dones (+11). Entre els sectors laborals, la desocupació ha caigut en agricultura i indústria, encara que en uns nivells pràcticament inapreciables, i ha pujat sobretot en sector serveis, passant de 137 a 168 desocupats (+29 veïns).

Si fem una comparació anual, el Matarranya es mou en uns nivells de desocupació similars als de setembre de 2021. Si en estos moments el territori té 237 veïns sense faena, fa un any eren de 226 (+11). Per pobles sí que es donen canvis substancials. Per exemple, a La Freixneda en un any la desocupació ha caigut en 10 veïns, mentre que a Beseit ho ha fet en 6 i a Vall-de-roures en 5 veïns. També ha caigut la desocupació en un any a Fórnols (3) i Ràfels (3). Per la seua part, Mont-roig té 5 veïns desocupats, que són els mateixos que fa un any. La desocupació en un any ha crescut als altres pobles del Matarranya. A Arenys, Pena-roja, La Portellada i la Torre del Compte ha crescut en 1 veí. Creix en 2 veïns a la Vall del Tormo, mentre que la desocupació en un any ha crescut en 3 veïns a Torredarques i Valljunquera. A Fontdespatla i Lledó ha augmentat en 4 veïns, mentre que a Calaceit ho ha fet en 5 i a Queretes ho ha fet en 6 veïns.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans