Logotips d'organismes oficials

Primers passos per la creació d’un inventari de cases disponibles al medi rural

El projecte, impulsat des dels grups LEADER i amb l'ajuda de la Diputació, pretén identificar les cases de titularitat municipal i privada, tant de lloguer com de venda, i obrir portes a futurs pobladors

Manuel Rando i José Edo, durant la firma del conveni per a la creació d'este inventari sobre parc residencial. | Foto: NDM

Els Grups LEADER de la província, a través d’un conveni amb la Diputació Provincial, han fet els primers passos per a l’elaboració d’un inventari sobre habitatge disponible al medi rural. D’esta manera, es pretén abordar un dels grans problemes que pateix el territori, i que es tradueix en la falta de residència disponible tant per a veïns com per a futurs pobladors. I és que el medi rural de la província viu immers en una disjuntiva perversa: moltes cases buides, però escassa oferta residencial. Este inventari tindrà amb una aportació econòmica de 70.000 euros procedent de la Diputació, i el projecte s’està desenvolupant amb les administracions i entitats més pròximes, que a més d’identificar totes les residències disponibles, tant per a venda com per al lloguer, també donaran informació sobre ajudes vinculades a la rehabilitació del parc residencial.

Després de la formalització d’este conveni, el president de la Diputació, Manuel Rando, va indicar que «l’habitatge és un dels principals reptes que té la província per fomentar l’activitat econòmica i perquè creixque la població», dos qüestions que «afecten el futur de tots». A més, va entendre que este projecte és necessari perquè, a causa de «tots els projectes de generació de llocs de treball que hi haurà a la província, caldrà cases on viure». Per la seua part, José Edo, president de l’agrupació dels LEADER a la província, va defensar la importància que té el parc residencial per cristal·litzar el procés de repoblació a la província, i que es tracte d’una realitat cada dia més palesa. Així mateix, Edo va assenyalar que la problemàtica de la falta d’habitatges es done «no només per l’arribada de nous pobladors, sinó per a la permanència de jóvens que viuen al medi rural i es que volen independitzar».

Cases buides i pressió turística
En declaracions a este mitjà, Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya, va considerar que «el que pretén este projecte és crear un inventari d’habitatges als nostres pobles, tant de lloguer com de venda». De fet, «actualment, el punt feble que hem identificat als nostres pobles és l’accés a l’habitatge», i este inventari «serà un punt de partida per a saber quin habitatge està disponible a cada municipi». Un projecte que serà de caràcter voluntari, pensant tant en els ajuntaments com en els particulars que hi vulguen participar. «La realitat és que als nostres pobles hi ha molta casa buida però que no està disponible», va concretar Lorenzo, que va afegir que «és imprescindible conscienciar la ciutadania que no és bo que hi hagi cases buides, ja que això es tradueix en perill de ruïna i perills a la via pública».

Al mateix temps, Lorenzo va assenyalar que «al Baix Aragó i al Matarranya es viuen realitats molt dispars». Per exemple, hi ha municipis com Torrevelilla, on «trobem censades fins a 15 cases, de les quals la gran majoria són de titularitat pública i bona part estan ocupades o amb la previsió a ser ocupades». En altres localitats, l’oferta d’habitatge és pràcticament inexistent, factor que dificulte l’assentament de futurs pobladors o veïns que volen crear el seu projecte de vida al medi rural. En este sentit, Joaquín Lorenzo va posar èmfasi en el factor turisme i l’impacte que té en l’oferta residencial. «En aquells pobles amb major pressió turística, hi ha una prioritat en la rehabilitació d’habitatge per a l’ús turístic, i no per ampliar el parc residencial» de tot l’any, entenent que és necessària i imprescindible una planificació per afrontar esta realitat.

Les fases del procés
La creació d’este inventari d’habitatge disponible constarà de quatre fases. A la primera es van redactar els criteris i les bases del treball a desenvolupar durant este projecte. A la segona, que és on estem actualment, es desenvolupe la localització i recerca dels habitatges disponibles. Tot seguit, s’impulsarà una base de dades a nivell territorial amb la informació que recopilaran els set grups LEADER de la província. També es redactarà un informe amb les conclusions i els resultats de les dades demanades, a disposició tant de la Diputació com d’ajuntaments i grups LEADER. Finalment, els grups LEADER oferiran un servei d’intermediació per facilitar el contacte entre propietaris i futurs arrendataris o compradors. Tot i que el projecte prioritze eixos pobles inferiors als 200 veïns, s’ha ampliat a municipis més grans.

RUBÉN LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans