Logotips d'organismes oficials

La roda de les festes de Sant Antoni arriba amb força al Matarranya

Massalió, La Portellada, La Freixneda, Vall-de-roures i Beseit són els primers pobles a celebrar la santantonada, una festivitat que gira entorn de les fogueres i on s'homenatja els animals

Video Thumbnail
Ja han començat a celebrar-se les primeres nits de Sant Antoni
Durant la setmana del 17 de gener els pobles del Matarrada s'omplin de foc, fum i també d'actes religiosos i benedicció d'animals. Esta és la base de qualsevol santantonada de la comarca, però en cada localitat tenen les seues peculiaritats. Per exemple, a Massalió on els tradicionals panistres van

Durant la setmana del 17 de gener els pobles del Matarrada s’omplin de foc, fum i també d’actes religiosos i benedicció d’animals. Esta és la base de qualsevol santantonada de la comarca, però en cada localitat tenen les seues peculiaritats. Per exemple, a Massalió on els tradicionals panistres van tornar a lluir per Sant Antoni. En Massalió també és tradicional fer els Tres Tombs, que consistix a donar tres voltes al sant durant la benedicció dels animals. Actes que es van complementar amb actuació a la nit, foguera i sopar de germanor, en la qual van participar 270 veïns.

La Portellada, juntament amb Massalió, van ser de les primeres localitats de la comarca del Matarranya a celebrar Sant Antón. El dissabte 14 es va cremar la foguera i previament es va celebrar una reeixida subhasta. L’oferta va ser ben generosa, ja que el recaptat es destinava a completar el pressupost per a la restauració de les campanes de l’església, que és d’uns 16.000 euros. Glòria Serrat és l’alcaldessa de La Portellada i explicava així com va ser enguany l’oferta, “hem fet la subhasta per a aconseguir diners per a la restauració de les campanes i estem molt contents perquè hem recaptat més de 3.000 euros i ja tenim quasi el pressupost cobert”.

Una celebració la de Sant Antoni, que enguany s’ha omplert de gent, tant veïns de la localitat com gent de fora, “ha vingut molta gent, la gent tenia ganes” comenta Serrat. La nit de dissabte va estar molt animada els diables, acompanyats d’un senglar i una llagosta de foc, van encendre diverses carretilles entorn de la foguera, davant l’atenta mirada de tot el poble. Després van cremar la pila de brosta i van procedir tots junts a ballar en cercle el ‘Muixó de Montpeller‘. A més el diumenge va tenir lloc la missa en honor a Sant Antón el repartiment del pa beneït i la benedicció dels animals.

Per part seua, a La Freixneda els actes es van desenvolupar entre la nit del dia 16 i el dia 17, Sant Antón. Passades les set de la tarda del dilluns, en una plaça major on es van congregar més de 100 persones, es va calar foc a la foguera i van fer acte de presència els diablets, els qui armats amb garrots i vares van fer córrer als més petits. Estos éssers de l’inframon són element imprescindible de la festa de Sant Antón de la localitat. A continuació, entrepans de carn i xoriço a la brasa per a tots els assistents, que van sopar en germanor en els porxos de l’ajuntament.

En Vall-de-roures també van començar la celebració el dilluns amb la pega i la festa en la foguera. El dimarts, festiu en la localitat per ser Sant Antón el patró, va tenir lloc una missa baturra i la posterior benedicció dels animals. A la plaça van acudir, com és costum, un vistós grup de cavalls, així com gossos, gats i fins i tot una tortuga. A continuació, ‘el Bicho va pujar al balcó de l’ajuntament per a recitar ‘els dichos‘ a Sant Antón per al nombrós públic que omplia la plaça malgrat l’aiguat previ que va amenaçar amb deslluir la festa al carrer. Després de la benedicció dels animals ‘els mayordomos’ de San Antón, organitzadors de la festa, van convidar a tots els presents a un vermut a la llotja de l’ajuntament. Per la tarda van fer l’oferta.

A Beseit la festa en honor al sant barbut va aconseguir reunir al voltant de la foguera més de 400 persones. Allí mateix van sopar a la brasa el xoriço, llonganissa i cansalada que es va repartir i per a postres no van faltar les casquetes. Després del sorteig de lots, la festa va continuar al saló amb un animat ball. El dia 17 va tenir lloc la festa religiosa amb una missa endolcida amb casquetes i galetes i la posterior benedicció dels animals. En esta localitat el mal temps i els plugims intermitents sí que van dissuadir a la majoria de propietaris de mascotes que habitualment porten els seus animals a la benedicció.

La roda dels Sant Antonis ha continuat per la resta de pobles este passat cap de setmana.

M. J. / I. A. / R. L.
Mitjans