Logotips d'organismes oficials

Ni el fred ni el vent frenen uns Sant Antonis massius al Matarranya

Durant estos dies, poblacions com Lledó, Fontdespatla, la Torre del Compte, la Vall, Calaceit, Queretes, Pena-roja, Ràfels, Torredarques i Mont-roig han celebrat fogueres, benediccions, ofertes i diablets

A Mont-roig van encendre foguera, van tenir oferta i benedicció d'animals. | Foto: NDM

La roda dels Sant Antonis no pare. I entre divendres, dissabte i diumenge, 10 pobles del Matarranya han honrat el patró dels animals. Una festa molt nostrada i que ha tornat amb molta força. I és que ni el fred ni el vent, molt persistents durant eixe cap de setmana, fan frenar unes Santantonades que han segut massives al territori. Van tornar les fogueres, les benediccions d’animals, les ofertes i els diablets, destacant la germanor i l’alta participació dels veïns en la que està considerada la festa més important de l’hivern. A Ràfels, ‘los diablets’ van ser els encarregats de fer la volta pel poble i arreplegar els diferents productes que després, al final de la tarde, es van subhastar a la tradicional oferta de Sant Antoni. També van eixir els diablets a la Torre del Compte, que acompanyats de la música de la xaranga Sempre Sone Bé i de molts veïns, van recórrer tots els carrers del poble per a recollir els productes de l’oferta.

A Pena-roja, enguany no va haver barraca, però sí benedicció d’animals, on cavalls i burrets van tindre el seu protagonisme. Una festa que va destacar enguany per una elevada participació. I és que al sopar popular es van inscriure unes 400 persones, que són més que tot el poble. La rostida de xoriços va marcar bona part de la tarde i nit del dissabte. A Lledó es va celebrar una rostida popular on van participar molts veïns de la població, i on enguany s’estrenaven uns rostidors nous, mentre que a Fontdespatla, una edició més, es va construir la que és seguramen, la foguera més espectacular de tot el Matarranya. A continuació, es va fer la tradicional oferta de plats a la plaça del poble. A Mont-roig es va celebrar ball, fent-se rostida de xoriços per la nit i la prèvia oferta de plats i productes típics, molt seguida a la població, i on van destacar els dolços que solen preparar els veïns i veïnes del poble. A Queretes destaque la foguera del dissabte. Diumenge, missa i posterior benedicció d’animals.

Calaceit enguany no va celebrar foguera. Sí que els dies previs, coincidint amb Sant Antoni, es va celebrar la missa i la benedicció d’animals. Aquell dissabte, els quintos van preparar una xocolatada popular per a tots els veïns. Per la seua part, a la Vall del Tormo Sant Antoni va recuperar les sensacions prèvies a la pandèmia. Es va apuntar molta gent a la rostida de xoriços, i enguany els integrants de la Comissió de Festes se van sumar a l’organització de la festa. On també es va fer molta festa és a Torredarques. I és que la població més menuda de la nostra comarca conserve una de les particularitats més curioses dels Sant Antonis. El diumenge es va celebrar la tradicional ‘esquellada’, on els xiquets i les xiquetes del poble van per totes les cases, demanant “Que Sant Antoni tos guardo els animalets”. Uns Sant Antonis que tanquen roda este cap de setmana, amb el retorn de fogueres i festa a Arenys de Lledó i a Valljunquera. De cara al febrer, Fórnols cremarà foguera per Sant Blai.

I. APARICIO / R. LOMBARTE
Mitjans