Logotips d'organismes oficials

Les campanes i la matraca de La Portellada es restauraran perquè lluïsquen esta Setmana Santa com ho feien fa 200 anys

L'1 de febrer passat es va procedir a despenjar les campanes i la matraca de l'Església Sant Cosme i Sant Damià per a la posterior reparació

Video Thumbnail
Les campanes i la matraca de La Portellada lluiran per Setmana Santa com ho feien al s. XVIII
Una trentena de veïns de La Portellada es van reunir a la plaça per mirar cap al cel en un dia històric. I és que no es volien perdre un espectacle que no es veu cada dia, parlem de despenjar de les campanes i la matraca de l'Església Sant Cosme i Sant Damià. Després de dos segles allà dalt, tocant

Una trentena de veïns de La Portellada es van reunir a la plaça per mirar cap al cel en un dia històric. I és que no es volien perdre un espectacle que no es veu cada dia, parlem de despenjar de les campanes i la matraca de l’Església Sant Cosme i Sant Damià. Després de dos segles allà dalt, tocant cada dia de forma incansable, les tres campanes seran restaurades gràcies a la col·laboració dels veïns del municipi. I és que durant els darrers mesos, els habitants de La Portellada s’han unit per impulsar diferents activitats i col·lectes per tal de restaurar estos elements històrics, que tornaran a sonar per Setmana Santa igual que ho han fet des de finals del segle XVIII. Glòria Serrat és l’alcaldessa de La Portellada i va explicar que “el 2019 vam comunicar a la gent que els enganxalls de les campanes no eren segures i que havíem de fer una restauració”.

Només a la “plega” d’esta última festa de Sant Antoni, el poble va recaptar 3.000 euros, “com que a Sant Antoni es recapten diners pel que és l’església, vam decidir fer-ho per a les campanes”, comentava Serrat. Diners que, sumats a les diferents accions que s’han impulsat al llarg dels darrers anys, pretenen arribar als 17.000 euros que suposarà la reparació d’estes tres campanes i la matraca, “hem anat fent coses per recaptar, a més hi ha un número de compte en què es pot ingressar i que és de la parròquia, i ja tenim gairebé tots els diners”.

Just abans de la pandèmia, La Portellada va valorar impulsar la restauració d’estes tres campanes, de manera que pogueren tornar a brillar tal com ho havien fet sempre, intentant conservar tots els complements que es pogueren. Serrat confessava que “volem conservar tot el que siga possible“, “veurem les condicions en què estan i tot el que és antic ho guardarem per si alguna vegada podem fer un museu i tenir-lo aquí”, al que afegia que “la nostra intenció és conservar, si es pot, la fusta, els ferros i tot el que puguem, però perquè duren almenys 200 anys més cal fer-ho bé”.

Des de La Portellada han decidit començar amb la restauració perquè les campanes puguen tornar a sonar com ho feien abans, intentant conservar tot el possible.

Parlem d’unes campanes que van ser construïdes al municipi d’Illa, Cantàbria, entre els anys 1794 i 1795, i que van costar 1.436 lliures jaqueses. Unes campanes que està previst que puguen repicar per a Setmana Santa, com ho havien fet de manera ininterrompuda des de finals del segle XVIII.

Mitjans