Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe presente els seus primers candidats a les municipals, entre elles la de la Vall del Tormo

Inma Antón, que ha estat regidora socialista esta legislatura, serà la cap de llista a la seua població. També s'han presentat els candidats d'Alcanyís, Castellot i Utrilles, entre altres

Inma Antón, tercera per l'esquerra, serà cap de llista per Teruel Existe a la Vall del Tormo. | Foto: NDM

2023 serà any electoral. I les eleccions més immediates les tindrem el mes de maig, quan els aragonesos estan cridats a les urnes de cara a les municipals i les autonòmiques. Uns comicis que arriben amb alguns interrogants. El primer d’ells ha de veure amb el PAR. L’agrupació aragonesista de centre està vivint un procés intern molt delicat, i està veient com històrics del partit s’estan desvinculant de les sigles. Sense anar més lluny, Elena Allué, qui li va competir el càrrec de president al propi Arturo Aliaga en l’últim congrés, ha anunciat que funde un nou partit. Parlem de ‘Aragoneses-Plataforma Aragonesista’, el qual naix amb l’objectiu de “refundar l’aragonesisme”. La qüestió és si Allué i estes noves sigles es presentaran a les eleccions autonòmiques o, com alguns analistes recalquen, acabaran adscrits al PP. El que sí s’està madurant, i de fa mesos, és la presència d’altres crítics del PAR cap a les llistes de Teruel Existe, com s’està perfilant a La Freixneda i Valljunquera. Què en quedarà de l’actual PAR? Els alcaldes i alcaldesses del Matarranya van fer costat fa uns dies Alberto Izquierdo, a qui el mateix Aliaga va desautoritzar, amb la previsió de continuar dins del projecte aragonesista.

La segona de les qüestions està vinculada amb Teruel Existe. Per vegada primera, apareix en unes eleccions municipals i aragoneses una formació política transversal i que porte l’eslògan de ‘La casa común de l@s turolenses’. Una formació política que, molt probablement, irromprà amb molta força a estes eleccions, i que serà clau per a la governança de la Diputació Provincial i inclús del Govern d’Aragó. Des de Teruel Existe tenen molt clar que estan davant d’un moment històric. I fa uns dies, ho van constatar amb la presentació dels seus candidats a alcaldies tan rellevants com Teruel o Alcanyís. De fet, el senador Joaquín Egea serà el candidat a l’alcaldia de la capital del Baix Aragó en les eleccions del pròxim 28 de maig. En este acte també es va presentar la candidata a l’alcaldia de la Vall del Tormo. Serà Inma Antón, qui es va presentar a les llistes del PSOE a les passades municipals i conserve l’acta de regidora socialista per la Vall. De fet, el PSOE pot patir un desgast important a la província per un vot crític que, segurament, anirà a mans de Teruel Existe. Entre les candidates de TE també tenim Raquel Benedí per Castellot, on actualment és regidora per una agrupació d’electors lligada a la formació transversal.

En uns dies s’aniran desvetllant candidats a les principals poblacions de la província, com també a les capçaleres comarcals, en unes eleccions que obren escenaris completament nous. El factor Teruel Existe i la fragmentació del PAR, que al Matarranya ha tingut històricament un pes determinant, seran dos elements clau. El desgast del PSOE, que ha governat a Saragossa i a Madrid en una legislatura marcada per la covid-19 i la guerra d’Ucraïna, semble inevitable. El de CHA, afectat per una legislatura farcida de projectes que impacten el paisatge, també. El PP, en canvi, traurà múscul de cara a estes municipals.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans