Logotips d'organismes oficials

Llancen una nova edició del ‘Made in Rural’, una iniciativa que vol consagrar projectes socials liderats per joves

La proposta, que està oberta a jóvens d'entre 18 i 35 anys, busque impulsar i consolidar idees innovadores dirigides a la comunitat dels nostres pobles

El projecte 'Mussols Arremangats' de Fórnols va ser un dels que va finançar el 'Made in Rural' del curs passar. | Foto: NDM

A través dels Jóvens Dinamitzadors Rurals (JDR), el Govern d’Aragó ha posat en marxa una nova edició del Made in Rural. Parlem d’una iniciativa dirigida als jóvens d’entre 18 i 35 anys que busque impulsar projectes socials, amb la finalitat de dinamitzar i transformar els seus pobles i el seu territori. Les bases d’este ‘Made in Rural’ ja estan disponibles a través de la web dinamizomipueblo.es, on s’especifique que estos projectes “han de donar resposta de manera innovadora a necessitats reals de les comunitats o territoris on s’impulsaran”, les quals al mateix temps “han de ser viables i han de tindre la capacitat de ser sostenibles en el temps”, a més de generar un impacte positiu allí on s’impulsen. El projecte està dividit en cinc fases, i ara mateix ens trobem en la primera d’elles, la qual se centre en la presentació de les idees. En concret, i fins al dia 1 de març, els jóvens del territori interessats en la iniciativa poden presentar, a través d’un vídeo d’una durada màxima de 2 minuts, la seua proposta. Un comitè d’experts s’encarregue d’avaluar totes les propostes, i aquelles que siguen seleccionades entraran en la segona fase, que se centrarà en la maduració, millora i consolidació dels projectes seleccionats.

Nuri Gasulla és tècnica de Joventut a Comarca del Matarranya, i explique que “és la setena convocatòria del ‘Made in Rural’, un projecte que està pensat per als jóvens majors de 18 anys que vulguen plasmar idees als seus pobles”. Al projecte hi tenen cabuda “propostes de qualsevol àmbit i que tinguen un impacte en el món rural. Poden ser projectes culturals, artístics, ambientals, de desenvolupament sostenible, inclusió social o projectes innovadors”, va afegir Gasulla. Com a exemples, tenim les experiències que es van executar en convocatòries anteriors, com ara iniciatives associades a l’horticultura, i que a través de diferents metodologies han recuperat sistemes tradicionals de treballar la terra. També tenim projectes de memòria col·lectiva, i que s’han basat en recuperar sendes perdudes i convertir-les en espais comunitaris, així com propostes ambientals basades en instal·lar nius i fomentar la presència de la fauna al món rural. En el cas del Matarranya, tenim propostes com la Caravana Feminista o el projecte cultural de Mussols Arremangats de Fórnols, i que van estar finançades a través del ‘Made in Rural’. Propostes que poden anar dirigides a tota la comunitat rural, però que han d’estar liderades per jóvens del territori.

Al respecte, Gasulla va recordar que “els jóvens són molt creatius, i segur que idees no els hi falten”. I aquí actue el ‘Made in Rural’, que busque convertir estes idees en projectes reals. Un procés que dure tot un any, i que ara està en la primera fase. A partir de l’1 de març, una vegada s’hage fet la selecció de les millors propostes, comence la segona fase, que és el procés de formació. Des de Joventut van recalcar que “durant esta fase es maduren els projectes, i els jóvens rebran una formació basada en una metodologia molt innovadora”. De fet, en este ‘Made in Rural’ s’hi ha afegit el LAAAB, que és el Laboratorio de Aragón Abierto. La tercera fase d’este projecte se centre en la presentació definitiva dels projectes, que finalitzarà el dia 15 d’abril. A partir d’allí caldrà executar els projectes i disseminar resultats. El ‘Made in Rural’ està pensat per als jóvens d’entre 18 i 35 anys, i allí hi tenen cabuda propostes que poden beneficiar a tota la comunitat rural, però sempre liderades per jóvens. Tots aquells jóvens que tinguen alguna idea per al seu poble i vulguen fer-la realitat, poden entrar a l’enllaç ‘Made in Rural’ de dinamizomipueblo.es, o podem enviar un correu electrònic a jovenes@cedemar.es i allí els informaran.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans