Logotips d'organismes oficials

Arriben al Museu de Terol les peces arqueològiques procedents dels jaciments de Ràfels i Fontdespatla

Parlem d'una col·lecció de 399 objectes que van ser espoliats entre els anys 70 i 80 en el jaciment ibèric de la Moratella i el jaciment de l'Edat del Bronze de la Cova dels Cerdans

La col·lecció formada per 399 peces va entrar ahir als magatzems del Museu de Teruel. | Foto: NDM

El Museu de Terol de la Diputació Provincial ja té en custòdia el conjunt de peces arqueològiques procedents de la comarca del Matarranya que li ha cedit el Museu de les Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta. En total, s’han traslladat 399 peces que van ser trobades en dos jaciments de Ràfels i Fontdespatla a finals dels anys 70 i principis dels 80 per Josep Maria Ubiergo Monclús. Les peces han estat dipositades des del 2011 al museu tarragoní i es podran veure a la província gràcies al conveni firmat entre la institució provincial i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre el mes de desembre passat, en un acte en el qual també van estar presents alcaldes i regidors dels dos pobles del Matarranya, així com la presidència de la Comarca del Matarranya.

En este sentit, el president de la Diputació, Manuel Rando, va recalcar que «han arribat totes les peces i jo vull agrair al Museu d’Amposta la seua col·laboració», considerant que «així es fan les coses». Rando va visitar el magatzem del Museu de Terol de la mà de Diego Piñeiro, diputat de Cultura, així com del director del museu, Jaime Vicente, i de la restauradora Pilar Punter. Sobre este dia històric, el president provincial va recordar que «abans d’exposar-les, caldrà revisar-les, tractar-les», així com catalogar-les i estudiar-les bé, de manera que «quede encara molta faena per a fer». Paral·lelament, tal i com va avançar este mitjà el passat mes de desembre, i en qualitat de cessió, la previsió és crear dos sales expositives a Ràfels i a Fontdespatla per a mostrar part d’esta interessant col·lecció.

Les obres cedides són de gran interès. I és que este conjunt arqueològic té un alt valor perquè mostre les característiques del poblament a la zona del Matarranya en dos períodes de la història que han condicionat l’evolució posterior. Concretament, han aparegut 98 de les peces corresponen a l’Edat del Bronze, en el cas del jaciment de la Cova de la Ribera a Fontdespatla, així com 301 peces més a l’època ibèrica que provenen de la Moratella, un jaciment tristament espoliat i que es creu que va poder ser un poblat dedicat a la indústria tèxtil. Paral·lelament, el director del Museu de Terol, Jaime Vicente, va indicar que estes peces venen «descontextualitzades» en procedir «d’excavacions fetes per aficionats», i tot i que per les condicions d’extracció «no estan malament», sí que requeriran d’un treball administratiu intens.

Paral·lelament, la restauradora Pilar Punter va explicar que per traslladar les peces ha calgut treballar «en un embalatge que servís per al trasllat i també per a l’emmagatzematge al museu fins que s’emprengue qualsevol intervenció». A la vegada, en relació al treball de restauració que es farà, Punter va afegir que «el fet que estiguen ja restaurades, generalment és més un inconvenient que un avantatge, perquè tenint en consideració el temps que fa que es van fer estos tractaments, alguns han perdut la la seua efectivitat», i caldrà retirar-los. Segons el conveni formalitzat, este conjunt ha estat cedit per un període de cinc anys que serà renovable per un altre període de la mateixa durada. La cessió compte amb les autoritzacions de la Direcció General de Patrimoni Cultural de Catalunya i d’Aragó.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans