Logotips d'organismes oficials

L’alcalde d’Herbers, Daniel Pallarés, nou president de la Taula del Sénia

Recentment, la Mancomunitat ha firmat amb la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya un protocol per a treballar qüestions sanitàries, educatives i d'infraestructures en terra de cruïlla, una iniciativa que es vol fer extensible pròximament amb el Govern d'Aragó

El nou president, Daniel Pallarés, durant l'acte de nomenament al càrrec. | Foto: R. Lombarte

El passat dimarts 7 de març, Morella va albergar l’assemblea anual de la Taula del Sénia. Una assemblea que, per primera vegada després de la pandèmia, va ser de caràcter presencial. En ella, i com a principal punt del dia, es va escollir el nou president de la Mancomunitat, càrrec que ha recaigut en la figura de Daniel Pallarés, l’actual alcalde d’Herbers. Pallarés substitueix en el càrrec Antonio Ollés, natural d’Alcanyís i actual alcalde de Santa Bàrbara. Una assemblea anual bastant àgil, i que entre els principals anuncis de presidència tenim el protocol que han firmat la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i la Mancomunitat per a treballar qüestions de frontera molt potents i que versen sobre la sanitat, l’educació i les infraestructures. Un exemple de col·laboració que pròximament voldrien fer extensible a zones de frontera entre Aragó i València, les quals tenen necessitats molt similars en prestació de serveis bàsics i comunicacions.

Tere Adell és la gerent de la Taula del Sénia, i va entendre que «esta última assemblea ha estat molt simbòlica». Primer de tot, perquè «ha tornat la presencialitat. Ens vam retrobar tots i totes a Morella, un lloc que també és molt simbòlic per a natres, perquè la Mancomunitat es va constituir precisament aquí». Una assemblea que arribe, a més, en any electoral, de manera que «per a alguns ha estat l’assemblea dels adéus». I és que «gent que ha cregut molt en el projecte ens ha reconegut que, per decisions personals, no es tornarà a presentar a les pròximes municipals». Pel que fa al contingut de l’assemblea, sobretot en va destacar el mandat que comence ara amb la figura de Daniel Pallarés. En coincidir en any electoral, i segons va detallar Tere Adell, «Dani serà, de moment, president fins al pròxim mes de maig». Una vegada es constituixquen les noves corporacions municipals, «caldrà tornar a fer assemblea constituent amb els nous representants de la Mancomunitat».

Pel que fa al balanç d’esta legislatura, la gerent de la Taula del Sénia va recalcar que «estos anys de pandèmia han estat estranys. A nivell institucional i a nivell personal. Però la Mancomunitat ha seguit apostant pel territori». De fet, sense anar més lluny, si l’any passat la Taula del Sénia partia d’uns pressupostos de 530.000 euros, per al present 2023 el pressupost superarà els 700.000 euros. Entre algunes de les apostes d’este exercici tenim la creació d’un ‘Taller d’ocupació’ forestal, un altre dedicat a treballs de pedra seca, així com la promoció turística de les oliveres mil·lenàries al territori Sénia. Entre les accions per a posar en valor el nostre paisatge agrari, tenim l’espai d’oliveres que s’està habilitant a Pena-roja.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans