Logotips d'organismes oficials

“A Queretes, la Setmana Santa comence amb la Fira del Vi i el Mercat Medieval”

Entrevistem Fernando Camps, alcalde de Queretes, a la prèvia d'una de les setmanes més importants que es viuen al poble

Fernando Camps, alcalde de Queretes, al Mercat Medieval de la localitat. | Foto: NDM

Este cap setmana comence la roda de Fires del Matarranya. I ho fa amb una proposta molt important. Parlem de la Fira del Vi i el Mercat Medieval de Queretes. Dos propostes que mariden a la perfecció i que apleguen molt de públic, tant de la nostra comarca com de territoris veïns. Parlem amb Fernando Camps, alcalde de Queretes, qui reconeix que estos dos dies són dels més intensos que es viuen al poble durant l’any.

Com prepare Queretes un cap de setmana tan important com és el de la Fira del Vi i el Mercat Medieval?
Segurament és el cap de setmana de l’any que ens ve més gent al poble i també en el que es fan més activitats. Es combinen dos fires, la del Vi i la Medieval, i des que es va començar a treballar amb les dos fires de manera conjunta ens ha funcionat molt bé. Ja fa mesos que estem treballant en la celebració festa, i ara que s’arrimen els dies hem de tancar alguns detalls d’última hora i que són molt importants per a la correcta celebració de les fires.

Com prepareu les fires? Fa falta molta col·laboració?
Aquí, a Queretes, tenim la fortuna que les associacions són el motor del poble. En tenim moltes i totes organitzen activitats. Destaque el treball de l’associació del Medievo, que prepare tot el que està relacionat amb el Mercat Medieval, i que comporte sempre una gran faena. Entre ells, l’ajuntament i altres associacions que ens ajuden cada any, tirem les dos fires per avant. A més, sempre intentem buscar sang nova que formo part de les associacions, i així s’aconsegueix donar un nou aire a les activitats. Noves idees que sempre són importants, tant per a les associacions com per a la Fira del Vi i el Mercat Medieval. Per exemple, enguany l’associació del Medievo impulse la recreació d’un enterrament medieval. Una escenificació del funeral d’un inquisidor que vam tindre a Queretes sobre l’any 1580. Estan treballant amb molta il·lusió en esta recreació.

La pandèmia va impedir celebrar les Fires de Queretes durant uns anys. El 2022 es va reprendre la proposta. Com es va viure la tornada de la Fira del Vi i del Mercat Medieval després d’esta parada?
Es va viure amb moltes ganes, ja que el públic no ens ha fallat mai. Durant el cap de setmana de la Fira del Vi s’omplen moltes cases del poble, i tots fan el possible per estar-hi. Cada any ve més gent, i a vegades això també supose un repte, ja que no tenim prou serveis per atendre tot el públic que ens arribe. Hi ha qui dinarà o dormirà a altres localitats, i això significa que altres pobles veïns de la comarca del Matarranya també es beneficien de les nostres fires.

Una proposta que arribe a les portes de la Setmana Santa. Es note este factor?
Són dos dies molt potents i que entenem que són perfectes per acollir les fires. En cap moment ens hem plantejat canviar-les de dies. Tot i que encara no és Setmana Santa, pràcticament hi estem.

Com responen els veïns del Matarranya i el públic en general a la Fira del Vi de Queretes?
Tenim un públic molt fidel de la Terra Alta. Dels Ports de Morella sempre ens visite molta gent. També del Delta i el Baix Aragó. I juntament amb els veïns del Matarranya, que responen de forma massiva a la proposta, tenim un grup de visitants molt important.

Pel que fa a la Fira del Vi, hi ha una bona acollida per part de les firmes i els cellers?
Des de fa unes setmanes tenim tancada la quota de participants, tant per a la Fira del Vi com per al Mercat Medieval. Pel que fa a bodegues, la resposta és sempre excel·lent. Per a esta edició tindrem un total de 22 expositors. A més, per al Mercat Medieval comptem sempre amb una important presència d’estands i firaires, i esta vegada no serà una excepció. Tant el recinte firal com el nucli històric els tindrem completament plens. No ens quede lloc. La Fira del Vi i la Fira Medieval desperten molt interès entre els firaires i els expositors, i en esta edició tindrem els millors vins de la IGP ‘Vinos de la Tierra’ del Baix Aragó, la DO Terra Alta, i inclús altres vins aragonesos.

Sopars populars, discoteca mòbil… Al marge de la fira, també hi ha activitats festives paral·leles.
Sí. Ja per costum, cada any solem celebrar dissabte a la nit un sopar popular medieval al pavelló, i que sempre compte amb una important participació, per després continuar la nit amb discoteca mòbil. És una forma festiva de posar-li la cirereta a una jornada de dissabte intensa i plena d’activitats, i que continuarà domenge. La gent ha pogut anar adquirint els tiquets del sopar als forns de Queretes estes últimes setmanes. Cal combinar les activitats fixes de la Fira del Vi i del Mercat Medieval amb la festa.

Per tant, si volem degustar els millors vins del territori i xalar del passat medieval, què millor que visitar Queretes.
I tant. Estem tancant ja els últims detalls per a viure dos dies molt intensos. Així que esteu convidats tots i totes a Queretes este cap de setmana. La Fira del Vi i el Mercat Medieval, de la mà de la gran varietat d’activitats que s’han preparat enguany, faran que us ho passeu molt bé al nostre poble.

REDACCIÓ
Mitjans