Logotips d'organismes oficials

El Matarranya, una comarca de processons, sons i sensacions amb identitat pròpia

Calaceit, La Freixneda, Massalió i la Vall, entre els municipis que fan processons i actes lligats als tocs i a la música de Setmana Santa

Calaceit viu durant els dies de Setmana Santa diferents activitats tradicionals i religioses. | Foto: R. Lombarte

Els passos, les processons, les confraries i els sons de tambors, de bombos i de cornetes tornen als carrers per a viure una intensa Setmana Santa. Dies plens de devoció i de solemnitat al Matarranya, amb les processons i la grandesa, amb els ritmes ben marcats, les túniques i els capirots que emanen identitat pròpia. Diferents punts de la geografia comarcal es transformen durant estos dies. S’hi respira un aire especial, una aura que els converteix en escenari imprescindible per a viure la Setmana Santa. Calaceit n’és un exemple clar, amb la seua Confraria de la Purísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo y la Santa Espina, amb les processons per uns carrers plens d’història. El Dijous Sant es viu la Passió, amb processó de tambors i els vius sons de la Setmana Santa calaceitana, mentre que el Divendres Sant, la nit del Sant Enterrament, se continue amb els ritmes de bombos i tambors, acompanyats del grup de cornetes i el cant a la Salve Dolorosa que tanque la processó. Per al Domenge de Pasqua, la Setmana Santa es tanque amb la ‘Procesión del Encuentro‘.

A La Freixneda, solemne i intensa és també la Setmana Santa. Destaquen tres moments clau a la població. Per un costat, el recorregut del calvari fins a Santa Bàrbara durant la nit del Dijous Sant. Un Via Crucis que puge al punt més alt de la localitat en lenta processó i amb el ritme pausat de bombos i tambors. La processó de La Dolorosa de La Freixneda per a la nit del Divendres Sant també és memorable, ja que és l’únic pas que ix en processó per Setmana Santa. I la Rompida de la Hora de divendres a les 12, amb la concentració a la plaça major de bombos i tambors, organitzats en forma circular, i que toquen a l’uníson acompanyats del repic de les campanes. La Setmana Santa també es viu amb devoció a altres pobles del Matarranya. El Sagrat Cor s’encarregue dels actes solemnes de Massalió, i que se centren en la processó del Divendres Sant, així com la Rompida de la Hora, que es fa divendres a les 12 del migdia. Paral·lelament, la Vall del Tormo viu la Setmana Santa amb una Rompida de la Hora multitudinària, en forma de rogle, dijous a la nit. Divendres també es fan els sants oficis i la processó de nit.

Encara que per a intensa, la Setmana Santa de Vall-de-roures, que és la que concentre més actes i té major número de participants.

REDACCIÓ
Mitjans