Logotips d'organismes oficials

El castell de Vall-de-roures s’ha vestit de gala per albergar el Premi ‘Empresa Teruel 2023’

Enguany, la major distinció ha segut per a Yus Belenguer, negoci de Santa Eulàlia. Agromelca de Calaceit s'ha endut el premi a la categoria d'Innovació

Premiats i institucions, en la foto de família que va tancar l'acte celebrat al castell. Foto: R. Lombarte

Les sales nobles del castell de Vall-de-roures s’han vestit de gala per albergar una nova edició del Premi ‘Empresa Teruel’. L’acte, que va estar presidit pel vicepresident del Govern d’Aragó, Arturo Aliaga, així com per la consellera de Presidència a la DGA, Mayte Pérez, ha celebrat enguany la seua edició número 19, la qual va tindre una clara essència a Matarranya. No només per l’escenari triat, que també, sinó perquè entre els reconeguts hi va haver empreses de la nostra comarca. I és que el Premi ‘Innovació’ va recaure en Agromelca, empresa ubicada a Calaceit i especialitzada en la fabricació d’equips de recol·lecció adaptats al cultiu. Carlos Antolí i Miguel Ángel Ibáñez van ser els encarregats de recollir el premi. En la seua intervenció, Ibáñez va agrair la presència de totes les institucions, i va voler compartir el premi en «totes les persones que formen part de la nostra empresa, perquè sense el seu treball i implicació difícilment seríem el que som». A la vegada, va entendre que «és un orgull que en totes les parts del món on estem presents sàpiguen que som aragonesos, de la província de Terol, del Matarranya i, concretament, d’un poble molt bonic que es diu Calaceit».

Enguany, el premi Empresa Teruel 2023 i més important de la gala, va recaure en Yus Belenguer, entitat assentada a Santa Eulàlia i que està especialitzada en la distribució i l’atenció a l’hostaleria. Per la seua part, el premi a ‘Trajectòria Empresarial’ va ser per al forn Santa Cristina de Teruel, mentre que el premi a la ‘Internacionalització’ va recaure en Luis Artigas Alloza S.L., especialitzada en el món de les pells. Per la seua part, l’alcalde de Vall-de-roures, Carlos Boné, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a totes les autoritats i va donar les gràcies a CEOE Teruel, CEPYME i l’Institut de Foment per pensar en el seu poble a l’hora d’albergar estos premis. Boné també va fer una clara al·lusió al món empresarial, recordant que «són el motor econòmic dels nostres pobles. Sense empreses no hi ha futur, i si no hi ha futur, al final la gent se’n va. Per això, hem de ser conscients del seu valor i el mèrit que té d’apostar en crear negocis a la nostra província, on els possibles clients i beneficis són menors» que en altres territoris. En el seu discurs, Boné també va trencar una llança en defensa del món agrari, i va posar d’exemple Arcoiris, que «són el motor econòmic de la nostra comarca, de la mà de l’hostaleria i el comerç local».

Durant la gala també es va fer entrega del premi ‘Empresa Honorífic al Cooperativisme‘, que va ser per a la cooperativa San Miguel de Calanda, mentre que el premi Semilla Caja Rural de Teruel 2023 va ser per a Smart Moss Europe, que és una start up dedicada a la biotecnologia. El Reino del Revés, una llibreria ubicada a Andorra, també es va endur un accèssit en la categoria a la innovació. Una gala que va servir també per posar damunt de la taula les principals necessitats que té ara mateix el món empresarial de la província. En este context, el president de la Cambra de Comerç, Antonio Santa Isabel, va explicar que «les dades d’internacionalització han segut molt significatives. Enguany podem parlar d’un creixement en volum d’un 25%, i d’un 75 per cent en nombre d’operacions». Ara bé. Tot i esta evolució, el teixit empresarial té algunes necessitats. Santa Isabel va reivindicar les ajudes al funcionament, les quals haurien de pujar al 20%, i que és el màxim que marque la Unió Europea. També va parlar de problemes de mà d’obra i habitatge com a principals talons d’Aquil·les que té ara mateix el territori, i va entendre que «hauríem de buscar fórmules perquè l’habitatge sigue més assequible i més barat» al món rural.

Per la seua part, el president de CEOE i CEPYME Teruel, Juan Ciércoles, va apuntar que «els empresaris turolencs som empresaris adobats, amb un ADN diferent, i estem convençuts que amb el nostre treball al final eixirem d’esta crisi». Ciércoles també va fer un clam en defensa de la inversió públic-privada, i va considerar que fondos europeus com els Next Generation o el Nus Mudèjar seran una gran oportunitat per a la província, entenent que si es fa bé, la transició justa suposarà un abans i un després per al territori. També va fer menció al sector de l’hostaleria, i va reivindicar el paper del turisme com a motor econòmic.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans