Logotips d'organismes oficials

La Fira de la Birra promou la cultura de la cervesa entre els seus assistents

Tretze productors van presentar les seues begudes artesanals a la cita de Vall-de-roures

Video Thumbnail
La Fira de la Birra de Vall-de-roures promou la cultura de la cervesa entre els seus assistents
Amb la Setmana Santa va arribar al Matarranya una nova cita de la Fira de la Birra, una proposta organitzada des de l'Associació de Joves de Valderrobres i que enguany arribava a la seua vuitena edició. Enguany l'oferta s'ampliava amb 13 productors d'esta tips de beguda alcohòlica, "cada any la rond

Amb la Setmana Santa va arribar al Matarranya una nova cita de la Fira de la Birra, una proposta organitzada des de l‘Associació de Joves de Valderrobres i que enguany arribava a la seua vuitena edició. Enguany l’oferta s’ampliava amb 13 productors d’esta tips de beguda alcohòlica, “cada any la ronda és més llarga”, assegurava Ivan Rajadel de l’Associació de Joves. Van arribar fins a la capital del Matarranya cerveses aragoneses com la saragossana Artilleria o Zica de Ejulve, però la gran majoria venien de Catalunya, les més pròximes El Gambusí de Tortosa i Ebrewine d’Horta de Sant Joan.

La Fira de la Birra és tota una festa, ja que a part de l’exquisida selecció de cerveses, incloïa un divertit programa d’activitats. La xaranga La Bomba Xou va amenitzar la tarda i la nit va estar a càrrec de Dj Pascu i Jordi Sanz. Els jóvens també es van encarregar que no faltés el menjar, amb una barra on s’oferien entrepans i pinxos, ideals per a acompanyar la beguda. Des de l’organització estava molt contenta amb l’acollida de la fira, segons Rajadel, van vendre 1750 gots per degustar les cerveses, un número que supera al de l’edició anterior que ja va superar les seues expectatives. I és que la Fira de la Birra és una proposta rodona, tal com apuntava Marc Dorca de Ebrewine, “este tipus de fires són molt interessants, perquè defensen els productes de proximitat amb una política de consum responsable, i a més oferix propostes d’oci que fa que el territori s’organitze i faça comunitat”. Esta és precisament la filosofia de Ebrewine, on en la seua finca de’Horta promouen esdeveniments culturals, a part de fer vi i cervesa.

Vi i cervesa, dos begudes germanes, però que a Espanya, la segona va ser desbancada. “En el neolític els ibers feien cervesa, però amb la romanització es va denigrar la cultura de la cervesa per la del vi. La cultura de la cervesa la tenim, està en la nostra memòria genètica, però per a recuperar-la s’ha de mirar molt enrere”, explica Dorca. En esta línia, Dario de Flybrew, afegix que “a Espanya no s’ha desenvolupat la cervesa artesanal com en altres països d’Europa, aquí no hi ha una cultura de la cervesa com hi ha amb el vi. Per això som aquí, per a ensenyar el producte i donar-lo a provar entre la gent”. I així ho van fer en la Fira de la Birra, donant a tastar les seues divertides elaboracions, amb diferents sabors com a àcids, fumats o torrats… i donant l’oportunitat a esta ancestral beguda plena de matisos, que la industrialització ha homogeneïtzat i que els productors artesanals intenten recuperar.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans