Logotips d'organismes oficials

Troben al castell de Pena-roja una bomba de la Guerra Civil

La Guàrdia Civil va emportar-se l'explosiu per a fer-lo detonar en un lloc segur

Video Thumbnail
Apareix una bomba de la Guerra Civil al castell de Pena-roja
La setmana passada, una veïna de la localitat de Pena-roja de Tastavins passejava tranquil·lament al seu gos per la zona més alta de la localitat, on antigament estava situat el castell, quan es va desviar del camí habitual i es va topar amb un element estrany. Primerament, va pensar que era un pot

La setmana passada, una veïna de la localitat de Pena-roja de Tastavins passejava tranquil·lament al seu gos per la zona més alta de la localitat, on antigament estava situat el castell, quan es va desviar del camí habitual i es va topar amb un element estrany. Primerament, va pensar que era un pot oxidat abandonat al camp. Però pel pes de l’objecte ràpidament es va adonar que no era brossa. Va desbrossar la zona de mala herba i va sortir a la llum el que semblava una bomba de la Guerra Civil. Era un artefacte de forma cilíndrica, d’uns dos pams de llarg, amb una punta arrodonida. Alarmada, va cridar a la Guàrdia Civil i els va comentar la troballa. Ràpidament, una patrulla provinent de Mont-roig es va personar en Pena-roja i va pujar fins a les poques ruïnes que queden del castell i allí van confirmar que es tractava d’un artefacte explosiu de la Guerra Civil.

L’endemà, des de la comandància de Saragossa van acudir dos membres del grup especialitzat en desactivació d’explosius de la Guàrdia Civil, TEDAX, juntament amb els responsables de la caserna de Vall-de-roures per a valorar la situació i actuar en conseqüència. Va resultar ser un projectil d’artilleria de 75 mil·límetres per a un canó terrestre. Segons van comentar els especialistes no és estrany trobar-se material d’este tipus, com a bombes, projectils i, fins i tot, granades. Per la comarca s’han localitzat moltes restes, sobretot per la zona de Vall-de-roures, Calaceit i Valljunquera, on se sap que es va mantindre un front durant la guerra del 36. El que no és tan habitual és trobar-los en zones tan pròximes als nuclis urbans i zones de pas.

L’element trobat no revestia risc d’explosió i per la seua mida petita se’l van poder emportar per a explotar-lo en un espai controlat i segur. Segons el tipus d’artefacte i on aparega, els especialistes poden fer-lo esclatar allí mateix. Però per la ubicació d’esta bomba, a escassos 70 metres del nucli urbà, no van contemplar esta possibilitat per seguretat.

Els agents de la Guàrdia Civil van remarcar la importància d’avisar-los davant troballes d’este tipus. I van recalcar que no s’han de tocar, ni moure i, sobretot, no s’han de manipular, ja que contenen material explosiu.

 

REDACCIÓ
Mitjans