Logotips d'organismes oficials

Sant Cristòvol beneïx als conductors dels pobles del Matarranya

Durant la festa dels xofers s'han vist tota classe de vehicles, com a tractors, camions o sidecars

Els tractors sempre són presents durant la benedicció dels vehicles, com este de Mont-roig. Foto: NDM

Cristòvol significa “el que càrrega o portador de Crist” i és, per això, el patró de transportistes i automobilistes. El seu dia és el 10 de juliol, però als pobles del Matarranya, on és tradició commemorar al Sant, el celebren en els caps de setmana més pròxims a esta data. Precisament, el cap de setmana passat va tindre lloc en les localitats d’Arenys de Lledó, Calaceit, Massalió, Mont-roig i Vall-de-roures. A La Vall del Tormo serà este dissabte, dia 15 de juliol, amb esmorzar, missa, benedicció de vehicles i sopar amb ball.

La benedicció dels vehicles és l’element més tradicional de la festivitat i, també, el més vistós. Perquè es formen llargues cues per a rebre l’aigua beneïda i l’estampeta o cinta del Sant, per a així protegir els conductors dels perills de la carretera. La benedicció de vehicles és tot un espectacle, perquè no sols es presenten cotxes i motos, sinó que és habitual veure passar tractors, quads, sidecars, camions i tota classe de vehicles sobre rodes. També s’apunten a la celebració els més menuts amb les seues bicicletes.

Va destacar la festa a Arenys, on va tenir lloc una trobada de cotxes clàssics. Allí es van poder veure mítics cotxes com el Seat Sport ‘Bocanegra’, un Stufdebaker Champion de la dècada dels 50 i, no van faltar, l’inoblidable Escarabat i el Renault 4.

En Calaceit van celebrar un Sant Cristòvol bé complet, que es va allargar durant dos jornades i on van combinar actes més tradicionals amb activitats més lúdiques i festives. Els actes es van concentrar principalment en l’ermita dedicada a este sant.

En la capital del Matarranya, en Vall-de-roures, com és tradicional, els mossos i mosses es van engalanar amb vestits regionals i a l’encreuament de l’Avinguda Hispanitat amb Corts d’Aragó, es va dur a terme la benedicció, on es va formar una llarga marxa de vehicles.

M. JIMÉNEZ
Mitjans